TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suiçmez, tarımsal üretimde sıkıntıların yaşandığını belirterek, Çorum’da tarım arazisinin 621 bin hektardan 550 bin hektara düştüğünü söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Türkiye’de tarımsal üretimde ciddi sıkıntıların yaşandığını söyledi.
Suiçmez “Ne yazık ki, tarım alanlarımızı korumakta zorlanıyoruz. Çorum’da 621 bin hektar olan tarım arazisi, 2021 yılında 550 bin hektara düştü” diye konuştu.
“Çiftçiler desteklerden mahrum bırakılıyor”
Duvar’dan Elvan Yılmaz’ın haberine göre Çorum’a gelerek ZMO İl Temsilciliği’nde bir basın toplantısı düzenleyen Suiçmez, pandemi döneminde ABD ve AB ülkelerinin çiftçilere ek destekler verdiğini ancak Türkiye’de maalesef çiftçilerin bu desteklerden mahrum bırakıldığını dile getirdi. Çiftçinin bu süreçte mutlaka üretmesi gerektiğini ancak Türkiye’de bunun tam tersi bir durumun yaşandığını belirten Suiçmez, “Ne yazık ki, tarım alanlarımızı korumakta zorlanıyoruz. Çorum’da 621 bin hektar olan tarım arazisi, 2021 yılında 550 bin hektara düştü. İl Toprak Koruma Kurulu ve merkezi idare bu konuda daha duyarlı olmalı. Toprağın yanlış kullanımı noktasında Odamız davalar açıyor. Ancak biçim amacımız idareyle karşılıklı davalaşmak değil. Amacımız, toprağın korunarak sürekli üretime devam edilmesidir” ifadelerini kullandı.
“Gençler tarımdan koptu”
Türkiye’nin buğdayda kendi kendine yeten bir ülkeyken bu sene üretimde ciddi düşüşler yaşandığını anlatan Suiçmez, Türkiye’de çiftçilerin dünya çiftçileriyle rekabet eder hale gelmesi gerektiğine dikkat çekti. Bunun için desteklerin yeterli ve zamanında ödenmesi gerektiğini belirten Suiçmez, Türkiye’de bunun tam tersi bir durum yaşandığını kaydetti.
Çorum’da Ziraat Odası’na kayıtlı 39 bin çiftçi bulunduğunu ve bu çiftçilerin yaş ortalamasının 59 olduğunu ifade eden Suiçmez, “Ne yazık ki, gençlerimiz artık tarımdan kopmuş durumda. 150 dekar araziye sahip çiftçi sayısı ise 3 binlerde. Bu rakamlar, Çorum’da küçük aile işletmelerinin yaygın olduğunu gösteriyor” dedi. Çiftçilerin borçlarını borçla döndürdüğünü ancak bu çarkın daha fazla dönemeyeceğini söyleyen Suiçmez, çiftçilerin borçlarının yapılandırılmasına yönelik düzenlemenin dahi yetersiz olduğunu bildirdi.