301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı Davası’nda avukatlar, reddi hakim talebinde bulundu.
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’teki iş cinayetinde yaşamını yitiren 301 madencinin dava duruşması görülmeye devam ediyor.
Daha önce “olası kasıtla insan öldürme” suçundan ceza alan sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Ocak 2021’de “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istemesi üzerine 4 sanığın yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.
‘Kamu görevlileri de yargılansın’
Duruşma öncesi yürüyüş ve açıklama yapılarak duruşmaya getirilmeyen sanıklara “Adalet önünde hesap vereceksiniz” denildi, maden katliamında sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin de yargılanması istendi.
Sanık Can Gürkan ve avukatları bulundukları kentlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Aileler ve avukatları ise duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı’nın Salih Pehlivanoğlu’nun olduğu heyetin verilen kararları okumasının ardından konuşan müşteki avukatları, sanıkların SEGBİS ile ifade vermesine tepki gösterdi.
‘Krizi yönetselerdi bu kadar insan ölmeyecekti’
İlk olarak söz alan dava avukatlarından Melek Polat, sanık Evinç hakkında beyanda bulunarak, acil durum sorumluluğa ilişkin “Etkili bir kriz masası kurulmamış, sorumlular maden suluyor. İlk 1 saati maden sulamak ya da başka şeyler için değerlendirmek yerine krizi yönetselerdi bu kadar insan ölmeyecekti” dedi.
“Havalandırmanın ters çevrilmesi ile ilgili hiçbir tatbikat yapılmamış, sonuçlarının ne olacağı bilinmemesine rağmen uygulanmadı” diyen Polat, sözlerine şöyle devam etti:
Haluk Erinç’in havanın ters çevrilmesi kararını alarak kaç kişinin ölümüne sebep olduğuna ilişkin bilirkişi raporu alınmasını talep ediyoruz. Bu talebi reddederseniz esasa ilişkin çok temel bir talebi reddetmiş olacaksınız.
‘Yeni bir rapor şart’
Avukat Hatice Arslan da, Yargıtay’ın eksik incelemelerde bulunduğunu belirterek, “Yeni bir bilirkişi raporu şart. Sadece Evinç için değil Gürkan için de bilirkişi raporu şart. Ek bilirkişi raporu görev ve sorumluların bilinmesi için şart” dedi.
Katledilen işçilerin aileleri mahkeme başkanına, “Sanıklar hâlâ madenlerde çalışıyor. İkinci bir katliama hazırlık yapıyorlar” diye seslendi.
Avukat Murat Kemal Gündüz de kamu görevlilerinim sorumluluğuna ilişkin soruşturma yolunun açılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi. Verilen aradan sonra mahkeme heyeti avukatlarının taleplerini reddetti.
Aradan sonra ilk olarak söz alan Avukat Nergiz Tuba Aslan, “Başkan sıfatıyla sizi ve iki üyenizi reddediyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan Avukat Melek Polat ve Hatice Arslan Atabay da reddi heyet talebinde bulundu. Atabay, “Vicdanen çok rahat bir şekilde sizi reddediyorum. Patronu koruduğunuz için, taraflı kararlar verdiğiniz için sizi reddediyorum” ifadesini kullandı.
Mahkeme avukatların savunmasından sonra duruşmaya ara verdi.