Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) bünyesinde çalışan 1660 işçinin 1214’ünün DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’na üye olmasından rahatsız olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş işçileri baskı ve mobing uygulayarak sendika değiştirmeye zorluyor.
DİSK Genel İş Sendikası Hatay Şube yönetim kurulu üyeleri bugün bir basın açıklaması gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde (HATSU) örgütlenmeleri üzerine yaşanan gelişmeler hakkında etraflı bilgi verdi.
Sendikanın Şube Başkanı Yusuf Berkyürek’in yaptığı basın açıklamasında sendikalı olma hakkının temel evrensel haklardan biri olduğu, uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalarla güvence altına alındığının altı çizilerek sendikalarının HATSU’da örgütlenmelerinin ardından yaşanan gelişmeler ayrıntılarıyla aktarıldı.
Yusuf Berkyürek’in verdiği bilgiye göre Genel İş Sendikası HATSU’da bu yılın başından itibaren örgütlenme çalışması yürütmeye başladı ve 7 Nisan tarihi itibariyle HATSU bünyesinde çalışan 1660 işçinin 1214’ünü örgütleyerek sendikalarına üye olmasını sağladı.
Berkyürek’in verdiği bilgiye göre işçilerin çoğunluğunun sendikalarına üye olmalarının ardından işçiler sendika değiştirmeleri yönünde baskılarla yüz yüze kaldı. İşten çıkarma tehditleri de yapılarak gerçekleştirilen baskılar neticesinde özellikle Nisan ayının sonlarına doğru artan oranda olmak üzere Genel İş Sendikası’na üye olmuş olan işçilerin bir kısmı daha önce üyesi olmuş oldukları Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası’na kitlesel olarak geçiş yapmaya başladılar.
İşçilere sendika değiştirmeleri yönünde yapılan baskıların Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yeğenleri tarafından “amcamın, dayımın selamıyla geldik” denilerek yapıldığını belirten Genel İş Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, bu hukuksuz davranışı Belediye Başkanı’nın kardeşi olan HATSU İnsan Kaynakları Daire Başkanı Metin Savaş’a ve HATSU Genel Müdürü’ne bildirmelerine, söz konusu ilgililerin kendilerine “işçilerin sendika tercihlerinde tarafsız olunacağını” beyan etmelerine rağmen işçilerin sendika tercihlerine müdahalenin şiddetlenerek arttığının altını çizdi. Hatta baskının HATSU’da amir konumunda bulunan kişiler tarafından İnsan Kaynakları Daire Başkanı Metin Savaş’ın ismi kullanılarak bile yapıldığını belirten Berkyürek, nihayetinde Nisan ayının sonlarına doğru çok sayıda işçinin “daha önce hep şikayet ettikleri, telefonlarımıza dahi cevap vermiyor dedikleri, bizleri çok kötü bir toplu iş sözleşmesine mahkum etti dedikleri” bir sendikaya (Türk-İş’e bağlı Belediye İş’e) kısa bir süre içinde kitlesel olarak geçiş yaptıklarını belirtti.
Yaşanan süreci, CHP milletvekilleri aracılığıyla HATSU idaresi yetkililerine ilettiklerini belirten Berkyürek, bu kez de hiç beklemedikleri bir cevapla yüz yüze geldiklerini söyledi. Aldıkları cevabın kendilerini tatmin etmediğini belirten Berkyürek, HATSU İdaresi yetkililerinin hukuksuz davranışlarını bu cevabın arkasına gizlemeye çalıştıklarını, işyerinde daha kontrol edilebilir sendika tercihlerini bu cevapla gizleme derdinde olduklarını söyledi.
HATSU İdaresi yetkililerinin söz konusu müdahalenin kaynağının CHP Genel Merkezi ve CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı (Seyit Torun-SiyasiHaber) olduğunu ifade ettiklerini belirten Berkyürek, CHP örgütlerinin bilmediği bu parti kararını kendilerine kimin nasıl ilettiğini HATSU İdaresi yetkililerinin cevaplamaları gerektiğini, gerek kamuoyunun gerekse CHP örgütlerinin bu sorunun cevabını merak ettiklerini söyledi.
Genel-İş Hatay Şube olarak bazı belediye yetkililerinin bu iddianın arkasına sığınmak suretiyle hukuku ihlal ederek işçilerin sendika tercihlerine müdahale ettikleri kanaatine vardıklarını söyleyen Berkyürek, toplu sözleşme yetkisi için kritik önemdeki 2 Mayıs’ta baskıların en üst seviyesine vardığını belirtti ve kimi üyelerinin baskılardan telefonlarını kapatıp o gece evlerinden başka yerlerde konaklamak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Örgütlenme çalışmaları yürüten arkadaşlarının görevden alınma ve işten çıkarılma tehditleri ile yüz yüze kalmaya devam ettiklerini belirten Berkyürek, DİSK Genel İş Genel Merkez yöneticilerinin de içinde yer aldığı bir heyetle sendikal hak ihlallerini aktarmak için Belediye Başkanı Lütfü Savaş’la yapmış oldukları görüşmeden de bir sonuç çıkmadığını, Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın söz konusu hukuksuzluklara müdahil olma çabası içine girmediğini belirtti.
İşçilerin çok açık olarak sendikalarına üye olmak, üye kalmak istediklerini ifade ettiklerini belirten Berkyürek, bir kısım belediye yetkililerinin kişisel siyasi tercihinin, daha kontrol edilebilir bir sendika isteminin hukukun, temel hakların, evrensel örgütlenme özgürlüğünün önüne geçmekte olduğuna işaret etti. Berkyürek, demokrasinin bunca tartışıldığı bir dönemde muhalefete ait bir belediyede bu yaşananların toplumda umutsuzluk yaratmakta olduğunu sözlerine ekledi.
“Bugünlerde ülkemizin ihtiyacı olan en önemli kavramlar demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür. Bu kavramları önceleyen vaatlerle vatandaşların tercihini almış bir siyasi partiye mensup yerel yönetimin aynı zamanda bir kamu kuruluşu olduğunu gözden kaçırmaması, hukukun üstünlüğüne, evrensel haklardan olan örgütlenme özgürlüğünün önemine uygun hareket etmesini beklemek hepimizin hakkıdır.” denilen basın açıklaması HATSU işçilerine yönelik şu çağrı ile son buldu:
“HATSU işçilerine sesleniyoruz her türlü hukuksuzluğa rağmen toplu sözleşme yetkisi için sayenizde avantajlı konumumuzu sürdürüyoruz. Yetki için bakanlığa 03/Haziran günü sendikalar başvuru yapacak olup o güne kadar hiçbir sendikanın yetkili olması yasal olarak mümkün değildir. Baskılar nedeniyle bizden ayrılmak zorunda kalan işçileri daha iyi çalışma koşullarına kavuşmaları için yeniden sendikamıza üye olmaya, destekte bulunmaya, desteklerini sürdürmeye çağırıyoruz. Hepimiz için güzel günler yakındır.”