Türkiye’nin Fırat Nehri’nin su seviyesini düşürmesi nedeniyle Kuzey ve Doğu Suriye’de bir çok su istasyonu devre dışı kaldı. Yetkililer kuyu suları ve depolardan ihtiyacı karşılamaya çalışırken, 1 milyon insanın susuzluk çektiği bildirildi. Bölgede salgın hastalık tehdidi ile birlikte insani felaket kapıda.
Kuzey ve Doğu Suriye’ye askeri operasyonlar yapan ve Suriye topraklarının bir bölümünü işgal eden Türkiye, su ihtiyacı pandemi döneminde daha da artmasına rağmen aylardır Fırat Nehri’nin suyunu kısıyor.
Türkiye 27 Ocak’tan bu yana düzenli biçimde Fırat Nehri’nden Suriye’ye akan suyu kısıyor. Yerel haber sitelerinde yer alan haberlere göre birçok şehir ve yüzlerce köye su verilememesi nedeniyle insani felaket kapıda.
Türkiye, Irak ve Suriye arasındaki 1987 yılında imzalanan anlaşmaya göre Türkiye saniyede en az 500 metreküp suyun akmasına izin verme yükümlülüğü bulunuyor.
Gazete Karınca’da yer alan habere göre Türkiye’nin nehir suyunun seviyesini git gide düşürdüğü belirtiliyor.
Konuyu değerlendiren Kuzey ve Doğu Suriye Barajlar Yöneticisi Mihemed Terbuş, “Suyun azalması ciddi hastalıklara neden olacak. Kolera, sedef gibi bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasından endişe ediyoruz. Bölge olarak ciddi bir insani kriz ile karşı karşıyayız. Kuzey ve Doğu Suriye’deki birçok kent Fırat Nehri üzerinden besleniyor” dedi.
Yaklaşık 1 milyon insanın su sıkıntısı yaşadığını vurgulayan Terbuş, suyun azaltılmasından sonra 10 Su Arıtma Sistemi’nin devre dışı kaldığını, bu nedenle 226 bin insanın su ihtiyacını su depolarından karşılamaya çalıştıklarını aktardı.
Arıtma sistemleri devre dışı kaldı
Rakka’daki 36 su istasyonunun çoğunun artık hizmet veremediğini aktaran Terbuş, su kesintisinin devam etmesi halinde hiçbir tesisin üretim yapamayacak hale geleceğini, Rakka’da 200 bin insanın susuz kalacağını belirtti.
Tabka bölgesinde de 114 binden fazla insanın içme suyu ihtiyacını karşılayan 7 istasyon hizmet dışı oldu. Tabka’ya bağlı ilçeler ile 90 köyde yaşayan 49 bine yakın insana içme suyu sağlayan istasyonlar artık çalışmıyor.
Uluslararası kamuoyu harekete geçmeye çağrıldı
Kobane’de de iki ayı aşkın süredir iki istasyon tamamen hizmet dışı kaldı.
Bununla birlikte ihtiyaç olduğunda yedek olarak kullanılan birçok kuyu tamamen hizmet dışı kaldı. Kobane’ye bağlı 83 köy susuz kaldı.
Susuzlukla kavrulan Tabka bölgesindeki yurttaşlar, Fırat Nehri’nin suyunun kesilmesini protesto etmek amacıyla 5 Mayıs’ta Fırat Nehri’nin kıyısında eylem gerçekleştirdi.
Eylemde uluslararası kamuoyuna Suriye’nin Fırat Nehri’ndeki payını vermesi için Türkiye’ye baskı yapılması istendi.