Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayınlanan yıllık dünya basın özgürlüğü raporunda, pandemi döneminde gazeteciliğin 130’dan fazla ülkede “tamamen veya kısmen engellendiği” bildirildi. Türkiye listede Bangladeş’in ardından 153’üncü sırada yer aldı.
Yıllık dünya basın özgürlüğü endeksine göre, 180 ülkenin 73’ünde gazeteciliği “tamamen engellediği veya ciddi şekilde engellediği” tespit edildi. Ayrıca 59 ülkede ise hükümetlerin basın çalışanları üzerindeki “baskıyı artırmak için salgını kullandığı” ifade edildi.
“Covid-19 salgını hükümetler için basın özgürlüğünü kısıtlamak adına bir fırsat”
Covid-19 salgının “hükümetler için basın özgürlüğünü kısıtlamak adına bir fırsat biçimi” olduğunu söyleyen RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire yaptığı açıklamada,”Ne yazık ki, üretimi ve dağıtımı çoğu zaman politik, ekonomik, teknolojik ve hatta bazen kültürel faktörler tarafından engelleniyor” ifadelerini kullandı.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi gazeteciler için en baskıcı bölge
Eritre, Kuzey Kore, Türkmenistan, Çin ve Cibuti bu yılki RSF sıralamasında genel olarak en kötü performansı gösterdi.
Norveç, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Kosta Rika ise en üst sırada yer aldı. Ayrıca 180 ülkeden sadece 12’si diğerlerine kıyasla “iyi durumda” olarak nitelendirildi.
Rapora göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi gazeteciler için en baskıcı bölge olmaya devam ederken, listede 170. sırada yer alan Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye’de de durumun “daha da kötüleştiğine” vurgu yapıldı.
Türkiye Bangladeş’in ardından 153. sırada
Türkiye ise listede Bangladeş, Rusya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerin ardından 153. sırada yer aldı.
RSF, küresel medya özgürlüğünün geçen yıl genel olarak büyük ölçüde sabit kaldığını, ancak rakamların sıralamanın 2013’te ilk kez başlatılmasından bu yana yüzde 12 gerilediğini kaydetti.
Sahte haber ve dezenformasyon
Raporda, 11. sıradaki Brezilya’da Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro ve 148. sıradaki Venezuela lideri Nicolas Maduro’nun “etkinliği tıp dünyası tarafından asla kanıtlanmamış ilaçları tanıttığı” belirtildi.
174. sıradaki İran’da ise yetkililerin, “Covid-19’a bağlı ölümlerin sayısını azaltmak için gazetecilerin mahkumiyet sayısını artırdığı” söylendi.
166. sıradaki Mısır, “Sağlık Bakanlığı dışındaki salgınla ilgili rakamların yayınlanmasını” yasakladı.
Malezya, kısmen hükümetin kendi hakikat versiyonunu empoze etmesine izin veren yeni bir “sahte haber karşıtı” yasası nedeniyle sıralamada 18 sıra düşerek 119’a düştü.
Malezya’da ise kısmen hükümetin kendi hakikat versiyonunu empoze etmesine izin veren yeni bir “sahte haber karşıtı kararname” kabul edildi. Böylece ülke sıralamada 18 sıra düşerek 119’a indi.
(Euronews)