İl ve ilçe başkanlıklarını koronavirüs nedeniyle kapatan CHP, İstanbul için 4 haftalık tam kapanma çağrısı yaptı.
CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul il ve ilçe başkanlıklarını kapattıklarını açıkladı.
Kaftancıoğlu, yaptığı açıklamada, “Bilim insanlarını dinleyerek İstanbul’da il ve ilçe başkanlıklarımızı bir kez daha kapattık. Bu süreçte yüz yüze olamasak da il ve 39 ilçe başkanlığımız bir telefon mesafesinde pandemi gerçekliğine uygun bir şekilde İstanbul halkı için çalışmaya devam edecektir. Sağlıkla…” ifadelerini kullandı.
Öte yandan CHP İstanbul İl Başkanlığı Sağlık Komisyonu da salgın sürecine ilişkin önerilerini paylaştı. İstanbul’daki vaka ve ölüm oranındaki artışa dikkat çekilen raporda, iktidar tarafından alınan ekonomik temelli tedbirlerin yetersizliğinin altı çizilerek, bir kez daha 4 haftalık tam kapanma çağrısı yapıldı.
Vakaların yüzde 40’ı İstanbul’da
İstanbul’daki vaka sayılarının hızlı bir biçimde arttığının ve Türkiye genelindeki toplam vakanın yüzde 40’ının İstanbul’da olduğuna dikkat çekilen raporda, ölüm oranının geçmiş yıllara göre oldukça fazla olduğuna ifade edildi. Raporda, “İstanbul ilinde Şubat’ın ikinci haftasında başlayan olgu sayılarında korkutucu artış devam etmektedir. Şubat ortasında 100 bin kişiye düşen olgu sayısı 60 iken, geçen iki ayda hızla katlanarak 3-9 Nisan tarihleri arasında 805’e çıkmıştır. Bu sayılarla Şubat’ın ikinci haftasında iller sıralamasında 29’uncu sırada olan ilimiz, altı hafta içinde 2’nci sıraya fırlamıştır. Sağlık Bakanı’nı tüm olguların yüzde 40’ının İstanbul’da olduğunu açıklamıştır. İBB Mezarlıklar Müdürlüğü’nün verilerinde ilimizde toplam vefat sayısını değerlendirdiğimizde 2 Mart’taki normalleşmenin bedelinin diğer yılların aynı tarihler arasındaki ortalamasına kıyasla, bin 774 fazla ölüm olduğunu saptamış bulunmaktayız. Bu yıl 1 Mart’tan sonra İstanbul’da önceki 5 yıl ile karşılaştırıldığında bin 774 fazla ölüm meydana gelmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Yatakla doldu
Raporda, vaka sayılarındaki artışa rağmen ekonomik gerekçelerle açılmanın gerçekleştiği ve alınan tedbirlerin halk sağlığı adına yeterli olmadığı uyarısı yapılarak, şunlar kaydedildi: “Ülkemizde ve şehrimizde olgu sayıları ve test pozitiflik oranları artarken açılma kararları alınmıştır. Tamamen ekonomik gerekçelerle ve bilime kesinlikle aykırı olarak alınan bu kararlar vakalarda ve ölümlerde korkunç bir artışa yol açmıştır. Mekanlara girişte HES uygulaması koşulu getirilmiş olsa da bu salgını durdurma konusunda yetersizdir. İlimize ait hastane ve yoğun bakım yatak doluluk oranları maalesef açıklanmamaktadır. Ancak sahadan aldığımız bilgilere göre gerek kamu gerekse özel hastanelerde Koronavirüs için ayrılan yataklar dolmuştur.”
‘Aşılama 2022’nin sonuna kadar sürebilir’
İstanbul nüfusunun sadece yüzde 7,5’inin ikinci doz aşıya ulaşabildiği belirtilen raporda, “Vali Ali Yerlikaya, 11 Nisan 2021’de İstanbul’da birinci doz 1 milyon 661 bin 10, ikinci doz 1 milyon 153 bin 909 adet aşı yapıldığını açıklamıştır ki bu ilimiz için çok düşük bir sayıdır. Sağlık hizmetleri kapasitemiz yeterli olduğu halde yeterli aşı temin edilemediği için günlük sağlanan aşı miktarında büyük dalgalanmalar vardır. 13 Nisan verilerini değerlendiren Özkan Soytürk, ikinci doz aşı olanların oranının ilimizde yüzde 7,59 olduğunu, eğer aşılanmada hızlanma olmazsa ilimizde aşılanmanın tamamlanma tarihinin 2022 yılının eylül ayına kadar sürebileceğini hesaplamıştır” ifadeleri yer aldı.
4 haftalık kapanma çağrısı
4 haftalık tam kapanmanın gerekli olduğu vurgulanan raporun devamı şöyle: “CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak, tam bir ay önce 12 Mart 2021‘de pandeminin 1. yılı dolayısıyla bir basın toplantısı yaparak olguların artışına dikkat çekmiş ve diğer önlemlerle birlikte ekonomik destek sağlamak şartıyla tam kapanma önermiştik. Ancak 13 Nisan 2021’de Cumhurbaşkanlığı hükümeti tüm uyarı ve önerileri göz ardı ederek iki hafta sürecek kısmi kapanma kararı almıştır. CHP İl Başkanlığı olarak göstermelik ve iki haftalık bir ‘kısmi kapanma’ değil, bilimin gereklerini yerine getirecek, çalışanlara, işsizlere ve işyeri sahiplerine ekonomik destek sağlamak suretiyle yapılacak ‘dört haftalık tam kapanma’ öneriyoruz. Kapanma sonrasında da yine bilimin gereklerine uygun kademeli açılma yapılmalıdır. Bunun yanında PCR test sayısı arttırılmalı, vatandaşların hastaneye gitmeden test yaptırabilecekleri güvenli alanlar ve gezici birimler oluşturulmalı, aşılanma süreci hızlanmalı, ilimize, ilçelere, yaş, cinsiyet, mesleklere göre vaka ve ölüm oranları, varyant suş oranları, bulaşma kaynakları şeffaf olarak açıklanmalı, pozitif olgulara izolasyon ve temaslılara karantina imkanları sağlanmalı, ilimize yurt içi ve yurtdışından tüm giriş çıkışlar kontrol altına alınmalıdır.”
(MA)