Hürriyet Gazetesinin Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı bildirim, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 43 gazeteciyi işten çıkarttığını, yazı işlerinde görevlendirilmek üzere 180 kişiyi işe aldığını ortaya koydu.
Hürriyet gazetesi 8 Mart 2021 tarihinde 2020 Yılı Kurumsal Yönetim Uyum Raporu’nu KAP’a bildirdi. Raporda yönetimin geçtiğimiz yıl yaptıkları “Evet”, “Kısmen”, “Hayır” ve “İlgisiz” olarak değerlendirildi. Hürriyet’in insan kaynakları politikasıyla ilgili raporda bilgilendirme yapıldı. Bildirime göre; koronavirüs pandemisinin yaşandığı geçtiğimiz yıl çalışanlar sağlıkları konusunda bilgilendirilmedi, çalışanların sendikal hakkı ise “İlgisiz” olarak değerlendirildi. Sendikaya üye oldukları için 2019 yılında 43 kişinin işten çıkarıldığı gazetede, bir yılda 180 kişi işe alındı.
Çalışanlara bilgilendirme yapılmamış
ANKA’nın haberine göre; rapordaki “Şirketin finansal durumu, ücretlendirme, kariyer planlaması, eğitim ve sağlık gibi konularda çalışanların bilgilendirilmesine yönelik toplantılar düzenlenmiştir”, “Çalışanları etkileyebilecek kararlar kendilerine ve çalışan temsilcilerine bildirilmiştir. Bu konularda ilgili sendikaların da görüşü alınmıştır”, “Görev tanımları ve performans kriterleri tüm çalışanlar için ayrıntılı olarak hazırlanarak çalışanlara duyurulmuş ve ücretlendirme kararlarında kullanılmıştır” ifadelerinin karşısına Hürriyet gazetesi yönetimi “Hayır” yanıtını verdi.
Hürriyet sendika ve toplu iş özleşmesine “ilgisiz”
Hürriyet, “Şirket, dernek kurma özgürlüğünü ve toplu iş sözleşmesi hakkının etkin bir biçimde tanınmasını desteklemektedir” ifadesini de “İlgisiz” olarak gördü. Bu seçeneğin karşısına “Toplu iş sözleşmesi bulunmamaktadır” notu da eklendi.
Sendikalı gazeteciler işten çıkartıldı
Hürriyet’in KAP’a bildirdiği 2020 yılı faaliyet raporunda ise 2019 yılı sonunda 1053 olan çalışan sayısının 1233’e çıktığı belirtildi. Hürriyet’te 2019 yılında 43 çalışan TGS üye olduğu için işten çıkarılmıştı.