Kadıköy’de bir araya gelen esnaf ve çalışanlar salgının hesabını ödemeyeceklerini bir kez daha dile getirerek, “Tüm çalışanlar için acil güvence” dedi.
Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası ve Kent Emekçileri Dayanışması, salgın kararlarına tepki göstermek amacıyla Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamada, “Lebaleb kongrelerinizin hesabını biz ödemeyeceğiz. Tüm çalışanlar için acil güvence” pankartı ve “Patrona kar değil, emekçiye güvence”, “Hayatta kalmak değil yaşamak istiyoruz” dövizleri taşınırken sık sık, “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Ölmek de, batmak da istemiyoruz” sloganları atıldı.
Basın açıklamasını yapan Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması gönüllüsü Lizge Biter, sektörün açılıp kapanmayla birlikte dengesinin bozulduğunu söyleyerek, “Salgının bütün yükü esnafa ve çalışanlara yüklendi” dedi.
’10 milyon insanın ekmeğiyle oynanıyor’
İşyerlerinin kapanmasının bir gelir olmadan yaşamak anlamına geldiğini olduğunu açlığı görmezden geliyor! Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre kısıtlamalardan yaklaşık 180 bin iş yeri etkileniyor. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insanın ekmeğiyle oynanıyor” diye belirtti.
‘İnançlara farklı yasaklar olur mu?’
Sağlık Bakanı’nın, “Saat 21.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı başlayacak ama teravih namazlarına gidilebilir, camiler açık kalacak” sözlerini hatırlatan Biter, binlerce kişinin, 30 gün boyunca camide bir arada namaz kılmasıyla virüs bulaşmayacaksa, 20 kişinin oturup yemek yediği bir yerde neden virüs bulaşsın? Ayrıca sokağa çıkma yasağı teravih namazına gidenlere 22.30’a kadar namaza gitmeyenlere 21.00’e kadar mı uygulanacak. İnsanların dini inançlarına göre ayrı ayrı sokağa çıkma yasağı uygulanabilir mi?” diye sordu.
‘Kısa çalışma ödeneğini uzatın’
“İş yerlerimizi kapatmaktan vazgeçin” diyen Biter, “Sektörümüz için kısa çalışma ödeneğini ve ücretsiz izin nakdi desteğini yıl sonuna kadar uzatın! İşten çıkarma yasağını sektörümüz açısından yıl sonuna kadar uzatın. Aksi taktirde kitlesel bir işsizlik söz konusu olabilir. Sektörümüzdeki esnafların 2020 yılında tahakkuk eden vergi ödemeleri terkin edilmeli, SGK ödemeleri de yılsonuna kadar uzatılmalıdır” diye konuştu.
Biter, sektörde çalışanlara ise, “Kafe, Bar Çalışanları Dayanışmasında ve Otel-Turizm İşçileri sendikasında örgütlenelim, birleşelim” şeklinde seslendi.
Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu.