Demokrasi karşıtı uygulamaların tetiklediği ekonomik krizin emekli maaşlarını erittiğini kaydeden Tüm Emekliler Sendikası, yarın (1 Nisan) ek zam talebiyle 115 şubesiyle alanlarda olacak.
Tüm Emekliler Sendikası, derinleşen ekonomik krizde emeklilerin yaşamlarını idame ettiremez durama geldiğini belirterek, yarın ek zam talebi için 115 şubesiyle alanlara çıkacak. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, demokrasi, insan hakları ve özgürlüğün olmadığı bir ortamda emeklilerin sorunlarının da yoğunlaştığını söyledi. Hürkardeş, “Yaklaşık 13 milyon emekliden 8 milyonu bugün asgari ücret altında yaşamaktadır. Yaşanan kriz koşullarında hala bin 500 liraya talim eden emekliler var. Kifayetsiz, yetersiz zamlar bu kesime yansımadı, emeklilerin hiçbir derdine derman olmadı” diye konuştu.
“İnsanı ve onurlu bir yaşam ek zam”
Hürkardeş, “Kurulan pazarlara bakınca emeklilerin büyük çoğunluğunun pazara gidemediğini görüyoruz. Ya geç saatte gidip ucuzlayan ürünlerden alıyor ya da çürük ürünleri almaya çalışıyorlar. Bu şekilde geçinip gidiyorlar. Bizim bu 1 Nisan’daki basın açıklamalarımız insani ve onurlu bir yaşam için ek zam talebini içerecek” ifadelerini kullandı.
“Demokrasi karşıtı uygulamalar emeklilerin ücretini eritti”
Emek mücadelesinin demokrasi mücadelesiyle organik bağları olduğunu belirten Hürkardeş, “HDP’yi kapatma davasını, Gergerlioğlu’na yapılan demokrasi dışı hareketleri kabul etmiyoruz. Demokrasi ve ekmek mücadelesi iç içedir ikisi için birlikte mücadele etmek gerekiyor” dedi. Demokrasi karşıtı uygulamaların sonucu doların yükselmesiyle emekli maşlarının eridiğini söyleyen Hürkardeş, ekledi: “Demokrasi olmadan kimse emeğinin karşılığını alamaz. Merkez Bankası’nın başkanının bir gece operasyonu ile görevden alınmasıyla dolar 8 liraya dayandı. Kısmi bir devalüasyon yaşandı. Emekliler bu koşullarda yaşayamıyor. Biz buna karşı milyonarı örgütlenmeye çağırıyoruz. Örgütlenmekten demokrasi mücadelesi vermekten başka bir şansımız, yolumuz yok. Siyasi partilerin, emek örgütlerinin, emeklilerin ortak mücadele vermesi gerekiyor. Umudu birlikte büyütmek gerekir.”
“Örgütlenmekten başka yolumuz yok”
Eskiden emekli olmanın bir yasası, kanunu olduğunu anlatan Hürkardeş, “Eskiden kıdem tazminatı yüzde 75’lerde ikin şimdi yüzde 35’lere düştü. Emekli olsan bile alacağın kıdem tazminatı son derece komik bir hale geldi. Diğer taraftan emekliliği hak ettiği halde yaşa takılanlar var; ekonomi nedenlerle emeklilikte yaşa takılanlar milyonlar oldu. Tüm bunlara dikkat çekeceğimiz açıklamamıza tüm kamuoyunun katılmaya çağırıyoruz. Emeklileri ise haklarını elde edebilmek, toplu sözleşmelerde söz hakkına sahip olmak için örgütlenmeye çağırıyoruz. Örgütlenmekten, mücadeleden başka bir yolumuz yok” şeklinde konuştu.
(Mezopotamya ajansı – MA)