Modi hükümetinin neoliberal proje ve uygulamalarına ilk olarak köylüler karşı çıkarken onların ardından öğrenciler de sokaklara indi.
Hindistan’da Modi hükümetinin neoliberal projelerine karşı sokağa çıkan milyonlarca köylünün ardından 11 Şubat’ta öğrenciler sokaklara çıktı. Başkent Kolkata’ya yürümek isteyen gençler polisin saldırısına uğradı.
Polisin saldırısını protesto eden toplumsal muhalefet ise 12 Şubat’ta ülke çapında 12 saatlik bir grev kararı aldı.
Paralı eğitime karşı sokağa indiler
Hindistan Öğrenci Federasyonu ve Hindistan Demokratik Gençlik Federasyonu eylemlerin başını çekerken, eylemlerin temel amacı genç işsizliğe dikkat çekmek ve iş talebinde bulunmaktı.
Öte yandan milyonlarca öğrenci Hindistan’da tarımda süren metalaşma sürecinin eğitimi de etkisi altına aldığına dikkat çekerek hükümetin bu politikalardan vazgeçmesini talep etti. Polis saldırısı sonucunda 150 genç yaralandı100 kişi hastaneye yatırılmak zorunda kalırken yaklaşık 500 kişi ise gözaltına alındı.
İşçiler ve köylüler sokağa çıkmıştı
Hindistan’da, Narendra Modi hükümetinin emek ve işçi karşıtı politikalarına karşı on ulusal sendika federasyonu, 300 çiftçi örgütü ve çok sayıda küçük işçi örgütünden oluşan bir ittifak tarafından genel grev düzenlenmişti. Grev, Hindistan Ulusal Kongresi, Hindistan Komünist Partisi (Marksist) ve diğer sol partiler tarafından desteklendi.
30 Kasım'da Delhi'yi çevreleyen on binlerce çiftçiyle buluşan 250 milyona yakın işçi, Yeni Delhi'ye yürümüştü.
Öte yandan binlerce çiftçi Hindu milliyetçisi Narendra Modi hükümetinin tarım yasalarına karşı Hindistan'da ülke çapında eylem yapmıştı. Cumhuriyet Bayramı'nda Delhi'nin simgesi olan tarihi Kızıl Kale'ye girilmiş ve polisle çatışmalar yaşanmıştı.