Bu yıl 24’üncüsü düzenlenecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne başvurular başladı. “Araftan Çıkmak” temasıyla gerçekleştirilecek olan festivale son başvuru tarihi 26 Şubat.
Uçan Süpürge Vakfı tarafından düzenlenen 24’üncü Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri, 27 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Festivalde kısa, uzun, orta metraj kurmaca, deneysel ya da belgesel filmlerinin gösterilmesini isteyen Türkiye’den kadın sinemacılar 26 Şubat’a kadar başvuru yapabilir.
Geçen yıl Covid-19 nedeniyle Evde Kaldık temasıyla çevrimiçi düzenlenen festivalin bu yılki teması Araftan Çıkmak.
Festival ekibi bu yılın temasını şu sözlerle anlatıyor:
Bir yılı aşkın bir süredir iki arada bir derede bir hayat yaşıyoruz. Alışkanlıklarımızı sorguluyor, ‘yeni normallere’ alışmaya çalışıyoruz. İnsanlık için bir muhasebe zamanı. Sandığımızdan çok daha uzun bir süredir arafta bir hayat yaşıyoruz. Her yerde her durumda bedenen, zihnen ve kalben özgür olabilmenin/kalabilmenin önemi artıyor insanlık sıkıştıkça.
Tüm mesele, yıllardır verilen mücadelelerin lafta kalmaması, başka bir hayatın mümkün olduğunu müjdelemekle kalmayıp onu yaşayabilmekte, yaşadığımız özgürlüğün ta kendisi olmakta, hem de neredeysek orada, hangi bedenin içindeysek onunla.
Festivalin bu yıl direktörlüğünü ise Azize Tan üstleniyor.
Daha önce dokuz yıl İstanbul Film Festivali’nin direktörlüğünü üstlenen Tan, 2018’den bu yana Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin direktörlüğünü yapıyor.
Pandemi nedeniyle alınan önlemleri yakından takip ettiklerini ve bu yıl en büyük hedeflerinin festivali fiziksel olarak gerçekleştirmek olduğunu söyleyen Tan, festival boyunca Ankara’nın çeşitli mahallelerinde ücretsiz açık hava gösterimlerinin de yapılacağını belirtti.
25 yaşı etkinlikleri
1996’da kadınların ve kadın örgütlerinin birikimleriyle yola çıkan Uçan Süpürge Vakfı, film festivalinin yanı sıra 25. yıla özel birçok etkinlik ve proje hazırlığında.
Bu projelerden bazıları şöyle;
- Kentteki sosyal sorunlara kadınlar tarafından geliştirilen yenilikçi çözümlere ulaştırılması,
- Dijital alanda toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine çalışan STK’lerin güçlendirilmesi,
- Kültür sanat yoluyla toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçilmesi,
- Ev içi emeğin ve rollerin yeniden düzenlenmesi,
- Stajyer avukatların güçlendirilmesi.
Etkinliklerin yanı sıra tarihe not düşmek adına 25 yılın belgeseli de yıl sonunda bitmiş olacak.
(Gazete Karınca)