Polimetre Veri Madenciliği ve Analizi adlı düşünce kuruluşu, Sağlık Bakanlığı’nın 10 Aralık’tan itibaren yayımladığı rakamları esas alarak yaptığı araştırmada Türkiye’de koronavirüsten kaynaklı ölüm sayısının 21 Aralık itibariyle en az 54.900 olduğu sonucuna ulaştı. Bakanlığın rakamı ise 18 bin 351.
SiyasiHaber
Polimetre Veri Madenciliği ve Analizi adlı düşünce kuruluşu, Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde her gün yayımlamakta olduğu Koranavirüs Tablosu’ndaki “Vaka Sayısı” ve “İyileşen Hasta Sayısı” kriterlerinde, bir günde bir milyonu aşan düzeltmeler yapmasından yola çıkarak Türkiye’de koronavirüs nedeniyle ölenlerin gerçek sayısını bölge ülkeleriyle kıyaslayarak hesapladığı bir rapor yayımladı. Polimetre’nin hesaplamalarına göre Türkiye’de koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 55.000 civarında.
Sağlık Bakanlığı’nın 25 Kasım tarihinden itibaren yayımladığı veriler, önceki tarihlerde yayımlanan verilerden büyük farklılık içeriyordu. Polimetre’nin raporunda esaslı üç farklılığın altı çizildi. Bu farklılıklar şunlar:
- 9 ayda toplam 558 bin olan “vaka sayısı” 10 Aralık tarihinde 1 milyon 748 bine yükseltildi.
- 11 Aralık tarihinde 5 bin 500 olan “bugünkü iyileşen Sayısı”, 12 Aralık tarihinde 20 bini geçti ve gittikçe artarak 32 bine yaklaştı.
- 9 ayda toplan 458 bin olan “toplam iyileşen hasta sayısı” 12 Aralık tarihinde 1 milyon 581 bine yükseltildi.
Polimetre, Sağlık Bakanlığı’nın toplam vaka ve iyileşen hasta sayısında bir günde bir milyonun üzerinde düzeltme yaparken “toplam vefat sayısında” henüz bir düzeltme yapmadığından yola çıkarak bir hesaplama yaptı.
Polimetre, Sağlık Bakanlığı’nın vaka ve iyileşen hasta sayısında düzeltme yapıp diğer sayılarda düzeltme yapmamasının, sayıların bir kısmını açıklanıp bir kısmının açıklanmamasına karar verildiği manasına geldiğini de belirtti.
Polimetre, ölüm sayısının olgu sayılarının bir fonksiyonu olduğu dikkate alınarak, değiştirilen olgu sayısının ölüm sayısı üzerindeki etkisinin ne olacağını araştırdı. Polimetre bazı bölge ülkeleri ve ülke kümelerinin ölüm yoğunluklarını baz olarak bu sonuçlara ulaştı.
Şekil 1: 1-Ocak / 24-Kasım-2020 Arası Türkiye ve 30 Bölge Ülkesinin Olgu Yoğunluklarının Karşılaştırılması
Şekil 2: 1-Ocak / 24-Kasım-2020 Arası Türkiye ve 30 Bölge Ülkesinin Ölüm Yoğunluklarının Karşılaştırılması
Şekil 3: 1-Ocak / 21-Aralık-2020 ArasıTürkiye ve 30 Bölge Ülkesinin Ölüm Yoğunluklarının Karşılaştırılması
Şekil 4: 1-Ocak / 21-Aralık-2020 Arası Türkiye ve 30 Bölge Ülkesinin Ölüm Yoğunluklarının Karşılaştırılması
21 Aralık tarihi itibariyle Polimetre’nin ulaştığı sonuçlar şöyle:
Türkiye’de ölüm sayıları ve olgu sayıları arasında doğrusal ilişki olsaydı, ölüm sayısının 56,100;
Türkiye’de ölüm yoğunluğu 30 bölge ülkesinin ortalaması kadar olsaydı, ölüm sayısının 54,900;
Türkiye’de ölüm yoğunluğu 30 bölge ülkesinden ilk 15 ülkenin ortalaması kadar olsaydı, ölüm sayısının 70,000;
Türkiye’de ölüm yoğunluğu, demokrasi endeksinin ilk 48 sırasını oluşturan ülkelerin nüfus ağırlıklı ortalaması kadar olsaydı, ölüm sayısının 54,300;
Türkiye’de ölüm yoğunluğu Avrupa Kıtası’ndaki kadar olsaydı, ölüm sayısının 56,000;
Türkiye’de ölüm yoğunluğu Birleşik Krallık’ta olduğu kadar olsaydı ölüm sayısının 84,000;
Türkiye’de ölüm yoğunluğu Belçika’daki kadar olsaydı ölüm sayısının 135,900;
Türkiye’de ölüm yoğunluğu Bulgaristan’daki kadar olsaydı ölüm sayısının 82,000 olması gerekiyor.
Polimetre, Türkiye’nin ölüm sayısına en yakın sonucu Almanya’nın vermekte olduğunu belirtiyor. Yapılan hesaplamaya göre Türkiye’deki gerçek ölüm sayısına en yakın değerin 54.900 olduğu belirtiliyor.
Şekil 5: Türkiye’deki Ölüm Yoğunluğunun Bazı Ülkeler ve Ülke Kümelerindeki Kadar Olması Varsayımına Göre Türkiye İçin Hesaplanan Ölüm Sayıları
Polimetre yaptığı bu hesaplamadan yola çıkarak ve koronavirüs salgınının kısa vadede sona ermeyeceğini de belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı “en önemli iyiliğin” , “11-Mart’tan bugüne ve bugünden sonra, ilçeler detayında tüm verilerin gerçeğini açıklamak” olabileceğini belirtiyor.