Aşı firmalarının 2021 yılı içinde üreteceği aşılar gelişmiş kapitalist ülkeler tarafından satın alındı bile. Kanada 10, ABD 8, Avusturalya ve İngiltere 5-6, Avrupa Birliği 4-5, Japonya 3.2, Hindistan 2.5 kişi başı doz siparişi vermiş durumda. Türkiye için ise bu rakam sadece 0.8… Aşı iki doz yapılacağı için bu miktarla nüfusun %40’ı aşılanabiliyor.
2021 yılında üretilecek aşılar gelişmiş kapitalist ülkeler tarafından şimdiden bloke etti bile. Bu ülkelerin vermiş oldukları sipariş miktarları yurttaşlarını defalarca aşılamaya yetecek kapasitede. Yarı sömürge ülkelerin vermiş oldukları sipariş miktarları ise ne yazık ki yurttaşlarını bir kez bile aşılamaya yetecek kapasitede değil.
Kanada vermiş olduğu siparişle yurttaşlarını iki doz halinde kez, ABD 4 kez, Avusturalya ve İngiltere 3 kez, Avrupa Birliği 2,5 kez, Japonya 1,6 kez, Hindistan 1,25 kez aşılayabilecek kadar sipariş vermiş durumdalar. Türkiye ise yurttaşlarının ancak yüzde 40’ını aşılayabilecek sipariş vermiş durumda.
Türkiye’nin aşı sipariş miktarları
Türkiye, Çin merkezli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısından 50 milyon doz sipariş verdi. Sinovac 10 milyon dozluk ilk partiyi bu ayın sonuna kadar Türkiye’ye teslim edecek. Kalan 40 milyon dozun teslimi ise 2021 yılının ortalarına kadar tamamlanacak. İki doz halinde yapılması gereken CoronaVac aşısı 25 milyon yurttaşın aşılanmasına imkan tanıyor. Uzmanlara göre bağışıklığın sağlanabilmesi için nüfusun %75-80’nin, yani 60 milyon kişinin aşılanması gerekiyor. Bu da 120 milyon doz aşıyı gerektiriyor.
Türkiye Pfizer-BioNTech'in ürettiği coronavirüs aşısından da 1 milyon doz sipariş vermiş durumda. Ancak henüz üretici firma ile mutabakat sağlanmış, sözleşme imzalanmış değil. Öte yandan bu aşının üretiminde kullanılan hammaddenin ilk grubunda yaşanan sorun nedeniyle bu ayın sonuna kadar konulmuş olan 100 milyon doz üretim hedefi 50 milyon doza düşürülmüş durumda. Pfizer-BioNTech'in 2021 yılında üretim hedefi ise 1 milyar 300 milyon doz. Aşının iki doz olarak yapılması nedeniyle bu miktar 650 milyon kişinin aşılanmasına olanak sağlıyor.
Brezilya ve Endonezya, Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısını lojistik maliyetlerini düşürebilmek amacıyla kendi ülkelerinde kuracakları tesislerde üretecekler. Brezilya doz başına 10.3 dolar, Endenozya ise doz başına 12.5 dolar ödeyecek. Türkiye’nin doz başına ne kadar ödeme yapacağı henüz netleşmiş değil.
CoronaVac aşısından bugüne kadar Brezilya 60, Şili 20, Filipinler 50, Endonezya 50, Türkiye 50 milyon doz sipariş verdi.
CoronaVac aşısının en büyük avantajı buzdolabı sıcaklığında korunabiliyor olması. Pfizer-BioNTech'in ürettiği coronavirüs aşısı eski 70 derece saklanmak zorunda. Bu da depolamada ciddi sorunları beraberinde getiriyor.