Covid-19 nedeniyle nüfusa oranlı olarak hayatının kaybedenlerin en yüksek olduğu il Hatay. Türkiye nüfusunun %2’sinin yaşadığı Hatay’da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı %6. SES Hatay Şube Başkanı Meryem Avcı, Dr. Nihat Eraslan ve Dr. Selim Matkap ile Hatay’da Covid-19 vakalarını konuştuk.
SiyasiHaber
Covid-19 nedeniyle nüfusa oranlı olarak hayatının kaybedenlerin en yüksek olduğu il Hatay. Türkiye nüfusunun %2’sinin yaşadığı Hatay’da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı %6. Hatay’daki kitle örgütlerinin, sağlık emekçilerinin son günlerde vermiş olduğu bilgiler de bu gerçeği doğruluyor.
Covid-19 vaka ve ölüm sayılarının tavan yaptığı Hatay’daki gelişmeleri Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Meryem Avcı ile Dr. Nihat Eraslan ve Dr. Selim Matkap ile görüştük.
Vaka ve ölüm sayıları yüzde yüzün üzerinde artış gösterdi
Sendikalardan, odalardan ve halktan gizlendiği için Hatay’da Covid-19 vaka ve ölüm sayıları hakkında net bir rakam vermenin çok zor olduğunu belirten SES Hatay Şube Başkanı Meryem Avcı, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’nün de Sağlık Bakanı’nın açıkladığı rakamları tekrarlamakla yetindiğini ifade ediyor. Ancak sahada çalışan bir sağlık emekçisi olarak son bir ayda vaka ve ölüm sayılarının yüzde yüzün üzerinde bir artış gösterdiğini gözlemlediğini belirtiyor Meryem Avcı. Hatay Bölge Hastanesi’nin karma cerrahi, onkoloji ve kadın doğum bölümleri dışındaki bütün bölümlerinin pandemi servislerine dönüştürüldüğünü belirten Avcı, acil servisin içine yeni yoğun bakım bölümlerinin açıldığını ve ameliyathanenin bazı bölümlerinin de yoğun bakıma dönüştürüldüğünü ifade ediyor. Alınmış olan bütün bu önlemlere rağmen yoğun bakımlarda yer kalmadığını, bu nedenle ağır hastaların diğer servislerde takip edilmek zorunda kaldığını söyleyen Avcı, kalp durması sorunu yaşayan hastalara bile olağan servislerde saatlerce solunum cihazı desteği vermeye çalıştıklarını belirtiyor. Avcı ventilatör cihazlarının da yeteri sayıda olmadığının altını çiziyor.
Yoğun bakımlarda yer olmadığı için sevk edilen hastaların saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını belirten Avcı, filyasyon ekiplerinin vakalara yetişmekte güçlük çektiklerini, 1 ay öncesine kadar 4 ekiple çalışan bölümlerin şimdi 10 ekiple vakalara yetişmekte zorluk çektiklerini ifade ediyor. Avcı Bazen hastalar ilaçlarını almak için de 3- 4 gün beklemek zorunda kaldıklarına da işaret ediyor.
Sağlık çalışanları tükenmiş durumda
“Sağlık çalışanları tükenmiş durumda” diyen Avcı, “bir haftada 7 sağlık emekçisini kaybettik ilimizde. Her gün onlarca arkadaşımız enfekte oluyor. Sağlık çalışanın sağlığını koruyamayanlar toplum sağlığını da koruyamaz. İlerleyen günlerde hasta bakacak sağlık çalışanı bulamayabilirler. Bu durumu engellemek için de acilen 30 günlük kapanma şart. Gerçek karantina uygulamaları gerekiyor ve en önemlisi de evden çıkamayan yurttaşların maddi kayıplarının karşılanması gerekiyor.” diyerek görüşlerini açıklıyor.
Hdp Hatay İl Yöneticisi, özel bir hastanede acil servis hekimi olan Dr. Nihat Eraslan son bir aydır, vaka sayısında da, ölüm sayısında da, açıklanan resmi rakamların çok ötesinde bir artış gördüklerini belirtiyor. Hatay genelinde "bulaşıcı hastalık"tan ölümlerin günlük 50 – 60 civarında olduğunu söyleyen Eraslan’a göre, bu rakamlar ülke ortalamasının çok üzerinde.
Covid pozitif oranı yüzde 70-80
Testlerde yaşanan belirsizliklere ve kafa karıştıran resmi açıklamalara rağmen önceki dönemlerle karşılaştırılamayacak kadar büyük bir artış yaşandığını, Covid-19 testlerinde %70-80’leri bulan pozitif oranıyla yüz yüz geldiklerini belirten Eraslan, gerek devlet hastaneleri gerek özel hastanelerde yatak doluluk oranının birçok yerde %100’e varmış olduğunu ifade ediyor. Her geçen gün artan vaka sayısı ve ihtiyaca cevap veremeyen hali hazırdaki yoğun bakımlarda da hemen hemen tüm hastanelerde doluluk oranının %100 olduğunun altını çiziyor Eraslan.
Nisan ayında Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye göre özel hastanelerin Covid-19 hastalarından ücret almaması gerektiği halde devlet ödeme yapmadığı için özel hastanelerin hastalardan ücret talep ettiğini, benzer bir durumun Hatay ilinde yaşanıp yaşanmadığını sorduğumuzda Dr. Nihat Eraslan bu soruyu şöyle cevaplıyor: “Şu an gelinen noktada gerek sosyopsikolojik anlamda gerek salgının varmış olduğu boyut nedeniyle, sağlığın parayla satın alınması çelişkisi çoktan aşılmış durumda. Ölümler ve ölümcül korkular herkeste her yerde panik yaratmış durumda. Ülkenin genelinde uygulanan politikalardan Hatay da nasibini alıyor. Durum burada da çok farklı değil.”
Bütüncül bir reaksiyon geliştirmek gerekiyor
“En başından beri ortaya çıkışı olsun, dünyanın gündemine getiriliş şekli olsun, kimler tarafından ilan edildiği olsun, merkezi idarelerle yerel yönetimlerin ciddi ve hiçbir kayda değer koruyucu önlem almamaları olsun … salgının çok masum, biyolojik salgın karakterinde bir salgın olmadığına dair kuşkular her geçen gün artıyor” diyen Eraslan, salgını kimlerden neler götürüp kimlere neler getireceği boyutu dahil olmak üzere bütünsel olarak okumak gerektiğini ve bütüncül bir reaksiyon geliştirmek gerektiğinin altını çiziyor.
Geçmiş dönemlerde Hatay Tabip Odası Başkanlığı da yapan, Ortadoğu Arap Halkları Araştırma Enstitüsü Başkanı ve işyeri hekimi Dr. Selim Matkap vaka ve ölüm sayılarının devletin süreci gizlilik içerisinde yürütme çabası nedeniyle bilinemediğini belirtiyor. “Hatay’daki kamu otoriteleri ile de konuşsanız hiçbir şekilde söz konusu bilgileri bizlerle paylaşmıyorlar, dolayısıyla tam bir gizlilik içerisinde pandemi ile mücadele süreci yürütülüyor.” diyen Matkap, bu nedenle vaka ve ölüm sayılarında daha fazla yaygınlık olduğu kanaatine sahibiz görüşünde olduğunu belirtiyor. Matkap, “süreci şeffaf bir şekilde yönetmeyen hükümet”in tutumu nedeniyle toplumun da pandemiyle mücadeleye katılımının sağlanamadığının altını çiziyor.
Hatay’da Covid-19’dan günde 10 kişi ölüyor
“Son zamanlarda Hatay’daki vaka sayılarında ciddi bir artış olduğunu Sağlık Bakanı’nın da açıkladığını” belirten Matkap, “bugün sosyal medyayı incelerseniz Hatay’da her gün en az 7-8 kişinin, on kişinin Covid-19 nedeniyle öldüğüne ilişkin paylaşımları görürsünüz. Dolayısıyla ölümlü Covid-19 vakalarında ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Neredeyse her evde bir ya da birkaç Covid-19 vakası var neredeyse her ailede ölümlü bir Covid-19 vakası bulunuyor” diyor.
“Hatay’daki hastanelerde Covid-19 nedeniyle yoğun bakımlarda hasta yatışlarının çok fazla olduğunu” ifade eden Matkap, “Hastalara yer bulmakta ciddi zorluklar yaşanıyor. Özel hastanelerde de artık bu bugün itibari ile ciddi bir hasta yoğunluğu var. Tüm bunlar bize neredeyse bütün sağlık otoritelerinin işaret ettiği tek çözüm yolunu gösteriyor. O da en az 14 günlük tam bir kapanma. Şu anda alınan önlemlerin kuşkusuz bir etkisi olacak ancak istediğimiz noktaya gelmemiz yine de tam kapanma olmadan mümkün olamayacak.” diyor.
“Bizim ne yapıp edip toplum olarak aşılanmanın %70 80’lere kadar geldiği sürece kadar hasta sayılarımızı düşürmemiz gerekiyor. Bunun da tek yolu en az 14 günlük tam bir kapanma. Bunun dışında bir çözüm maalesef bulunmuyor. Devletin buradan oluşacak ekonomik zararı üstlenerek insan hayatını merkeze koyan bir kararı acilen alması gerekiyor.” diyen Matkap, “Eğer bu bir maliyetse kamu olarak hepimizin bu maliyeti üstlenmesi, devletin bu maliyeti üstlenmesi ve sağlıklı bir şekilde gelecek günlere bizim taşımamız için elinden geleni yapması gerekiyor.” görüşünde.