2021’de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı yapıldı.Toplantıda konuşan Türk-İş temsilcisi, “fedakarlığı servetine servet katanlar yapsın” diyerek insanca yaşanacak asgari ücret isterken, işverenler devletten yardım istedi
2021'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı yapıldı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğindeki ilk toplantı, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tedbirler doğrultusunda çevrim içi olarak yapıldı.
Toplantıda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu yer aldı.
Açılışta konuşan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Bakanlık olarak bu süreçte bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz" dedi. Selçuk, "Asgari ücretin işçi ve işverenlerin beklentilerine uygun, çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak seviyede belirleneceğine inanıyorum" iddiasında bulundu.
Adil vergi düzenlemesi talebi
Bakan Selçuk'un ardından Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat söz aldı. 7 milyon civarı insanın çok düşük belirlenen asgari ücretle yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını belirten Nazmi Irgat, Bakan Selçuk'a seslenerek, "Siz aileden sorumlu bakansınız, bu ücretle ailelerin geçinmesi mümkün mü?" diye sordu.
Başta asgari ücretliler olmak üzere tüm çalışanlarla ilgili vergi düzenlemesinin adil olmadığını belirten Nazmi Irgat, "Asgari ücretlilerle birlikte tüm çalışanlar için adil bir vergi düzenlemesi yapılmalı" dedi. Nazmi Irgat, asgari ücretliden vergi alınıp alınmamasının artık çok ciddi bir şekilde düşünülmesi gerektiğini söyledi.
"Fedakarlığı kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın"
Pandemi koşullarında milyonlarca kişinin işlerini kaybetmemek için hayatlarını tehlikeye atarak çalıştığını belirten Nazmi Irgat, bu toplantıdan çıkacak sonucu umutla beklediğini söyledi. Nazmi Irgat, "Fedakarlıksa, ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın. Artık işçilerin daha fazla fedakarlık yapacak takatları kalmamış durumda" diye konuştu.
İnsanca yaşanacak asgari ücret talebi
Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat, aynı düşüncelerle üç işçi sendikaları konfederasyonunun ortak açıklama yaparak insanca yaşanacak asgari ücret istediklerini hatırlattı. Irgat sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bu sese kulak verilsin, taleplerimiz mutlaka karşılansın. Ekonomik gerekçeler ileri sürülmesin. Asgari ücret en düşük ücrettir, bu ücretten tasarruf beklenmesin."
Patronlardan ekonomik durum bahanesi
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sorunları işaret ederek "Asgari ücret belirlenirken ülkemizin ekonomik durumu ve işletmelerimize olan etkisi göz önünde bulundurulmalıdır" dedi. Koç enflasyonun üzerinde belirlenen asgari ücret nedeniyle işlermelerin zor durumda kaldığını, bu olumsuzluğun istihdamı olumsuz yönde etkilediğini savundu. Akansel Koç, bu durumun kayıt dışı işçiliği de artırdığını, belirtti.
Patron temsilcisi Akansel Koç, işverenlerin devletten destek beklediğini, salgın koşulları da gözetilerek son 5 yıldır uygulanan asgari ücret desteğinin bu yıl da devam etmesini istediklerini belirtti.
Asgari ücret kimler tarafından belirleniyor?
Türkiye’de asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Bu komisyonda 15 üye bulunuyor. Komisyon üyeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilcidir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında, Bakanlık'ta yapılacak ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
2020 yılı asgari ücreti net 2 bin 324 lira
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor.
Sonraki toplantı 15 Aralık'ta
2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmalarını sürdüren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını TİSK'in ev sahipliğinde 15 Aralık, üçüncü toplantısını Türk-İş'in ev sahipliğinde 22 Aralık'ta gerçekleştirecek.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını 15 Aralık'ta yapacak.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sosyal medya hesabından Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışma takvimini paylaştı. Buna göre, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında komisyon, ikinci toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde 15 Aralık, üçüncü toplantısını ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde 22 Aralık'ta gerçekleştirecek.
TİSK'teki toplantı da çevrim içi yapılacak. Türk-İş'teki toplantının düzenleniş yöntemi ile dördüncü ve son toplantının tarihi, ilerleyen günlerde netleştirilecek.
(Evrensel)