BM Gıda ve Tarım Örgütü, Çocuklara Yardım Fonu ve Dünya Gıda Programı’nın yaptığı ortak yazılı açıklamada, “Son araştırmaya göre, 2020’de Yemen’in güneyindeki akut yetersiz beslenme vakalarında yaklaşık yüzde 10’luk bir artış olduğunu ortaya koydu” denildi.
Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'in güneyinde 98 bin çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, "Üç kuruluşun akut yetersiz beslenme konusundaki son araştırması, 2020'de Yemen'in güneyindeki akut yetersiz beslenme vakalarında yaklaşık yüzde 10'luk bir artış olduğunu ortaya koydu" denildi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre araştırmanın ülkenin güneyinde 1,4 milyon 5 yaş altı çocuğun bulunduğu 133 ilçeyi kapsadığı aktarıldı. Üç kuruluşun yaptığı açıklamada, "Yemen'in güney bölgelerinde beş yaşın altındaki çocuklar arasında yarım milyondan fazla yetersiz beslenme vakası kaydedildi" denildi.
"Acilen tedavi edilmeliler"
2020'de şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip olan beş yaş altı çocukların oranı yüzde 15,5'e ulaştığı kaydedilen açıklamada, acilen tedavi edilmemeleri halinde 98 bin çocuğun ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Bu durumdan en çok Ebyen, Lahic ve Taiz bölgelerinin etkilendiğini, bu bölgelerde her beş çocuktan birinin akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğuna işaret edilen açıklamada, Hudeyde vilayetinin alçak kesimlerinde ise çocukların yüzde 27'sinin akut yetersiz beslenme sıkıntısı çektiği ifade edildi.
UNICEF Yemen Temsilcisi Phillippe Duamelle, binlerce kadın ve çocuğun hayatının tehlikede olduğunu kaydetti.
Duamelle, "Akut yetersiz beslenme, bir temel hizmet paketi aracılığıyla tedavi edilebilir ve önlenebilir. Ancak bunu sağlamak için acil önlemlere ve desteğe ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.