Koronavirüs salgınının zirve yaptığı İspanya’da sol koalisyon hükümeti koranavirüsle mücadele için tüm yurttaşlarına vatandaşlık maaşı ödemeye hazırlanıyor.
İspanya Ekonomi Bakanı Nadia Calvino, koronavirüs salgınıyla mücadele eden ülkenin vatandaşlık maaşı uygulamasına geçebileceğini açıkladı. Eğer karar yasalaşırsa ülkedeki bütün vatandaşlara geçici olarak değil kalıcı olarak düzenli maaş ödenecek.
İspanya Sosyal Güvenlik Bakanı Jose Luis Escriva’nın koordine edeceği yeni eylem planına göre, halkın ekonomik sıkıntısına karşı temel gelirin karşılanacağı bir plan devreye sokuldu.
Eğer ‘vatandaşlık maaşı’ olarak da bilinen uygulama gerçekleşirse İspanya, Avrupa Birliği’nde bunu gerçekleştiren ilk ülke olacak.
Koronavirüse karşı OHAL ilan edilmişti
Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ikinci Avrupa ülkesi olan İspanya’da hükümet, olağanüstü hal ilan etmişti.
Ülkede vaka sayısı 131,646 olurken, toplam can kaybı da 12,641’e ulaşmış durumda.
Temel gelir ne anlama geliyor?
Temel gelir veya vatandaşlık geliri, devletin tüm vatandaşlarına diğer gelirlerinden ya da servetlerinden bağımsız olarak toplumun bir bireyi olmaları nedeniyle düzenli bir gelir sağlayan bir sosyal güvenlik uygulaması.
42 sene sonra koalisyon hükümeti kuruldu
İspanya'da 10 Kasım 2019’da erken genel seçimler yapılmıştı. Seçimlerin sonucunda Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez başbakanlığında kurulan sol koalisyon hükümeti, 8 siyasi partinin dış desteğiyle meclisten güvenoyu almıştı.
Böylelikle İspanya'da Franco faşizmi sonrasında (1977'den bu yana) ilk kez bir koalisyon hükümeti kurulmuştu.
PSOE ile Unidas Podemos (Birlikte Yapabiliriz) ittifakının kurduğu koalisyon, meclisteki ikinci tur oylamada iki milletvekili farkla çoğunluğu elde etmişti.
Meclisteki 350 milletvekilinin katıldığı oylamada 167 "evet", 165 "hayır" ve 18 "çekimser" sonucu çıkmıştı
İspanyol meclisinde 350 sandalyenin 120'si PSOE, 35'i de Unidas Podemos ittifakında bulunurken, kurulan koalisyona 6 küçük siyasi partinin verdiği destek salt çoğunluk (176) için yeterli olmamıştı.
PSOE-Unidas Podemos hükümeti, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ile Bask Bölgesi’nin bağımsızlığını savunan EH Bildu ittifakının "çekimser" oylarıyla verdiği destek sayesinde basit çoğunlukla güvenoyu almıştı.
2015'ten bu yana 4 genel seçimin yapıldığı İspanya'da art arda 3'üncü kez azınlık hükümeti kurulmuş, PSOE-Unidas Podemos Koalisyonu, ülkede yaklaşık 250 gün süren hükümetsiz muğlak duruma son vermişti.
Kaynak: Blomberg