İspanya’da Sol koalisyon Hükümeti’nin ortağı Podemos: “Tek çıkış yolunun, hayatlarımızı koruyamayan neoliberal politikalar karşısında sosyal korumayı, kamu sektörünü ve toplumlarımızı güçlendirmek olduğuna inanıyoruz.”
SiyasiHaber
İspanya’da sol koalisyonun ortağı olan Podemos (Yapabiliriz) Partisi, dünyadaki dost kuruluşlara bir bilgilendirme metni yolladı. Bilgilendirme metninde, İspanya’daki koronavirüs salgını hakkında bilgilendirme ve Podemos’un salgın karşısındaki politik tutumunu özetleyen görüşler yer alıyor.
Podemos Uluslararası Sekreteryası adına Idoia Villanueva tarafından yollanan bilgilendirme metninde, “Fakat bu sefer aynı hataları yapamayız. Daha önce yapıldığı gibi kamu hizmetlerinin özelleştirildiği ve mali çıkarların korunduğu şekilde değil, emekçilerin ve ailelerinin hayatlarını ve haklarını merkeze alarak bu durumdan çıkmak zorundayız” deniyor.
Bilgilendirme metninde Podemos’un da parçası olduğu İspanyol Hükümeti’nin aldığı önlemlerden bazıları da sıralanıyor.
Metinde yer alan “Bu krizden çıkış yolunun kimseyi geride bırakmadan yapılmasını sağlama çabalarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Tek çıkış yolunun, hayatlarımızı koruyamayan neoliberal politikalar karşısında sosyal korumayı, kamu sektörünü ve toplumlarımızı güçlendirmek olduğuna inanıyoruz” yaklaşımı Podemos’un koronavirüs salgının karşısındaki politik konumlanışı da ortaya koyuyor.
Podemos’un metninin tamamı şöyle:
“Koronavirüs salgını bütün dünyaya meydan okuyor. Etkisi büyüsün ya da azalsın, hiçbir şeyin bir daha aynı kalmayacağı söylenebilir. Dünya çapında binlerce insanın hayatına mal olan virüs salgınının, halk sağlığı üzerindeki etkisine ek olarak, virüsü durdurmak için gereken sınırlama önlemlerinin kuşkusuz büyük bir sosyal maliyeti olacaktır.
Bildiğiniz gibi, İspanya'da şu anda enfeksiyonların ve kayıpların sayısı açısından krizin en zor hali ile karşı karşıyayız. Taburcu olan insanlarımız olsa da hala "enfeksiyon eğrisini sabitlemeyi" başardığımızı söyleyebilmek için yeterli değildir. Hükümetimiz, olabilecek en kısa zamanda sosyal mesafe kuralı ile bulaşıcılığı sınırlamayı en üst düzeyde uygulama amacıyla bir alarm durumuna karar verdi.
“Tüm göstergeler 2008’den büyük bir ekonomik krize gittiğimizi söylüyor”
Bu önlemi almak kolay olmamıştır ve bunu yapmak ülkemizin sosyal ve ekonomik yaşamı üzerinde çok güçlü sonuçlara yol açacaktır. Tüm göstergeler bize 2008 yılına benzer veya daha kötü bir ekonomik krize doğru gittiğimizi söylüyor. Fakat bu sefer aynı hataları yapamayız. Daha önce yapıldığı gibi kamu hizmetlerinin özelleştirildiği ve mali çıkarların korunduğu şekilde değil, emekçilerin ve ailelerinin hayatlarını ve haklarını merkeze alarak bu durumdan çıkmak zorundayız. Bu kriz, koronavirüs ve sonuçlarını yalnızca iyi işleyen kamu hizmetlerinin durdurabildiğini gösteriyor.
Bu nedenle, Podemos'un sosyal ilişkiler başkan yardımcılığı, eşitlik bakanlığı, çalışma bakanlığı ve üniversiteler bakanlığı görevleriyle üyesi olduğu yeni İspanyol Hükümeti, koronavirüsün en kötü sonuçlarına karşı gerçek bir "Sosyal Kalkan" oluşturacağı düşünülen ilk önlemleri aldı.
Onlardan Bazıları:
Salgın krizinden en çok etkilenen ekonomik sektörlerin faaliyetlerini sürdürmek için gereken likidite için kamu ve özel kaynaklar arasında GSYİH'nın %20'sinin seferber edilmesi.
Konut kredilerinin ödemeleri için moratoryum ilan edilmesi ve koronavirüsten etkilenen insanlar hakkındaki el koyma kararlarının ve tedariklerin engellenmesinin yasaklanması.
Koronavirüs krizi nedeniyle çalışamaz hale gelen serbest meslek sahipleri için avantajlar.
İşsizlik parasının %100'ünün, katkı süresine bakılmaksızın, koronavirüs nedeniyle işini kaybeden kişilere ödenmesi.
Evlerde kapalı kalma sırasında erkek şiddetinden muzdarip olabilecek kadınlar için önlemler.
“Kimseyi geride bırakmadan krizden çıkma çabası içinde olacağız”
Bunlar, bu krizle başa çıkmak için aldığımız önlemlerden sadece birkaçı. Bu krizden çıkış yolunun kimseyi geride bırakmadan yapılmasını sağlama çabalarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Tek çıkış yolunun, hayatlarımızı koruyamayan neoliberal politikalar karşısında sosyal korumayı, kamu sektörünü ve toplumlarımızı güçlendirmek olduğuna inanıyoruz. Halkımız, dayanışma ağları oluşturarak ve her gün kamu hizmetlerinde çalışanlara teşekkür ederek kurumlara ders veriyor. Bu, sınırları anlamsızlaştıran ve aynı zamanda halklarımız için daha güçlü sosyal kalkanlar yaratmak için güçlü uluslararası ittifaklar kurma ihtiyacını hatırlatan küresel bir savaştır.
Bu güçlü dayanışmayı kucaklama ve savaşı güçlendirme fırsatını değerlendirmek istiyoruz.” (Çeviri: Yiğit Yirmibeş)
Podemos
Podemos 2011-2012 protestoları sonucunda kuruldu. Podemos, üye sayısı bakımından Halk Partisi'nden (HP) sonra ikinci büyük partidir. Üye kayıtlarının açılmasından sonraki ilk yirmi günlük sürede 100.000 kişinin desteğini alarak parti üye sayısı bakımından üçüncü siyasi güç haline gelmeyi başardı. Şu andaki 480.000'den fazla üyesiyle üye sayısı bakımından İspanya’nın ikinci büyük partisi.
Podemos kuruluşundan dört ay sonra 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerine katıldı ve oyların %7,98'lik kısmını (1.200.000 oy) alarak 5 temsilcilik kazandı ve İspanya'nın oy sayısı bakımından dördüncü büyük partisi haline geldi. 20 Aralık 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde %21 oy alarak 350 sandalyenin 69'unu alarak meclisteki üçüncü büyük parti oldu. Nisan 2016 seçimlerinde Podemos, Birleşik Sol, Equo ve diğer küçük sol partilerle siyasi ittifak yaptı. İttifak bu seçimlerde 67 milletvekili çıkardı. Podemos 2019 Nisan ayında yapılan seçimlerde %14.2 oyla 42 milletvekili, aynı yıl Kasım ayında yapılan seçimlerde ise %12.8 oy oranıyla 35 milletvekiline sahip oldu.