‘Evde Kal’ çağrıları yapıla dursun yandaş inşaat devlerinin şantiyelerinde işçiler çalıştırılmaya devam ediyor. İşçiler tıka basa dolu servis araçlarında taşınıyor. Hijyen olmayan kamplarda kalıyor, yemekhanelerde yemek yiyiyor. Dahası işçilere ‘ölüm taahhütnamesi’ imzalatılıyor.
SiyasiHaber
Koronavirüs salgınıyla mücadelede, hükümet yetkilileri ve kimi sanatçılar ekranlardan “Evde Kal” çağrıları yaparken yüzbinlerce inşaat işçisi şantiyelerde hiçbir önlem alınmamadan çalıştırılmaya zorlanıyor. İşe gitmediğinde işten atılma, aç kalma, evine ekmek götürememe tehdidi ile koronavirüs tehdidi arasında sıkıştırılmış inşaat işçileri ölüm riskiyle baş başa bırakılıyor. Demek ki “Evde Kal” demek yetmiyor. Sırtını inşaata dayalı ekonomiye dayayan AKP İktidarı ve sözcüleri de yandaş inşaat devlerinin işçileri koronavirüse karşı hiçbir önlem almadan çalıştırması, onları ve ülkeyi koronavirüs tehdidiyle baş başa bırakması karşısında üç maymunu oynuyor. İnşaat İşçileri Sendikası’nın “İşçi ölümlerine karşı acilen şantiyeler kapatılarak işçiler ücretli izne çıkartılmalı” talebi duymazdan geliniyor.
İstanbul’da birçoğu yandaş inşaat devlerinin şantiyelerinde işçiler, hiçbir önlem alınmadan tıka basa dolu servis araçlarında taşınıyor. Şantiye kamplarında yaşamaya devam ediyor. Hijyen kurallarına sahip olmayan yemekhanelerde yemeklerini yemek durumunda kalıyor. Dahası kimi şantiyelerde işverenler, işçilere hiçbir önlem almadıkları halde ‘koronavirüs salgınına karşı önlemler alındığı, bu önlemlere uymayı taahhüt ettikleri, virüs bulaşması halinde şirketin sorumluluğunun olmayacağına’ ilişkin taahhütnameler imzalatıyor. İmza atmayan işçiler işten atılıyor. Bir işçisinin dediği gibi, “İnşaat işçilerini koronavirüs değil kapitalizm öldürüyor”. Bunun adı cinayete teşebbüs değil de nedir?
Emaar’ın önlem almadan otobüslerle memleketlerine ‘sürdüğü’ işçiler karantinaya alındı
Emaar şantiyesinde koronavirüs önlemleri alınmadan çalıştırılan işçilerden birinde koronavirüs belirtileri görülmesi üzerine, şirket yetkilileri 27 Mart akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şehirlerarası ulaşıma kısıtlama yapılacağı açıklaması üzerine, aynı gece işçileri otobüslere doldurup memleketlerine gönderdi. Çoğunluğunu Van’dan İstanbul’a çalışmaya gelenlerin oluşturduğu işçilerin bulunduğu otobüsler Van girişinde jandarma tarafından durdurularak işçilerin Van’a girişine izin verilmedi. İşçiler bir yurda yerleştirilerek 14 günlük karantinaya alındı. Karantinaya alınan işçiler sosyal medyadan nerdeyse 48 saat geçmesine rağmen gıda vb. hiçbir ihtiyaçlarının karşılanmadığı bilgisini paylaştılar.
Koray İnşaat işçilere ‘ölüm taahhütnamesi’ imzalatıyor
Koray İnşat İstanbul Ömerli’deki Kasaba Konakları şantiyesindeki inşaat işçilerine adeta ‘ölüm taahhütnamesi’ imzalatıyor. İşçilere imzalattırılmak istenen taahhütnamede, ‘Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle herhangi bir hastalık, ölüm olursa şirketin sorumlu olmadığı’ yazıyor. Taahütnameyi imzalamayı reddeden işçiler ise işten atılıyor.
Taahhütnamede şu ifadeler yer alıyor: “Kamp alanı/odalar ve yıkanma yerini kendi istek ve irademle kullandığımı, kampta kalmak istediğimi, bu dönem içinde işverenlikçe ülkemizin içinde bulunduğu bu olağanüstü dutuma ilişkin alınan tedbirlere harfiyen rayet edeceğimi, işverenlikçe belirtilen kurallara uymamamdan veya sair şartlardan dolayı işyerinde bulunduğum dönem içinde kendime olası bir koronavirüs bulaşması vakasından dolayı olabilecek tüm zararlardan dolayı kendimin sorumlu olduğunu,
Yukarıda arz ve izah edilen neden ve gerekçeler ile işverenliğe herhangi bir cezai, idari, yasal ve hukuki sorumluluk yükletilemeyeceğini, bu konularda hangi nam altında olursa olsun işverenliğe karşı hiçbir talep ve iddiada bulunmayacağımı ve işverenin söz konusu kampta kalmamdan ve bu virüs ile hastalanmamdan dolayı doğacak zararlardan herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını/bulunmayacağını gayrikabili rücu olarak kabul, beyan ve taahhüt ederim.”
Asansör ‘cinayeti’nden ders almayan Torunlar’ın Hilton şantiyesinde de önlem yok
Eylül 2014’te Mecidiyeköy’deki iş cinayetinde asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiği Torun Center inşaatının sahibi Torunlar GYO’nun Mall of İstanbul projesi kapsamında inşa edilen Hilton Otel inşaatının şantiyesinde işçiler koronavirüse karşı hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmaya devam ediyor. Sosyal medyada yemekhanede yüzlerce insanın önlem alınmadan yemek yediği görüntüleri paylaşan Hilton Otel şantiyesindeki işçiler koronavirüse karşı önlemlerin alınmadığını duş ve tuvaletlerin dezenfekte edilmediğini belirtti.
Taksim AKM inşaatında ücretli izin isteyen işçiler işten atıldı
Taksim'de yıkılarak yeniden yapımına başlanan AKM inşaatında çalışan işçiler, koronavirüs salgını nedeniyle işverenden ücretli izin istedikleri için hakları verilmeden işten çıkartılmaya başladı. Yaklaşık 30 işçinin işten çıkartıldığı öğrenildi. Bir AKM işçisi, ücretli izin talep ettiklerini ancak kabul edilmediğini belirterek, ücretli izin talebinin ardından birçok işçinin işten çıkartıldığını söyledi. Sosyal medyada video paylaşan işçi “Evde kal diyorlar. Evde kalalım ama nasıl kalalım” diye sordu?
Piyalepaşa İstanbul şantiyesinde 2 mühendiste koronavirüs tespit edildi
Polat İnşaat'a ait Piyalepaşa İstanbul inşaatında görevli 2 mühendiste koronavirüs tespit edildi. Ana yüklenici firma çalışanlarına test yapılırken durumun taşeron işçilerden gizlendiği belirtildi. Bir taşeron firma çalışanı, salgından sonra yemekhanede bir dizi önlem alındığını ancak işçilere maske eldiven gibi koruma malzemelerinin dağıtılmadığını belirtti. İki mühendisin koronavirüs sonuçlarının pozitif çıkmasıyla ilgili taşeron işçilerine de bilgi verilmediği ve çalışmaya zorlandıklarını belirtti.