İsmail Küçükkaya’nın FOX TV’deki “Çalar Saat” haber programında koronavirüs salgınına karşı mesaj vermek amacıyla Hatay’ın dini kanaat önderlerini programına çıkarırken Arap Alevilerini unutması tepki çekti.
SiyasiHaber
Antakya Rum Ortadoks Kilise’si Pederi Dimitri Doğum, Hatay Din Görevlisi Yusuf Esatoğlu, Hatay Musevi Cemaati Üyesi Azur Cenudioğlu’nun yanısıra Hatay Büyük Şehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da Küçükkaya’nın “Çalar Saat” programında koronavirüs salgınına karşı mesajlar verdi.
Arap Alevileri tepki gösterdi
Programı sunarken “Medeniyetlerin beşiği Hatay’dan” diye sözlerine başlayan Küçükkaya’nın, dini kanaat önderlerinden mesaj alarak yayımlamasını olumlu bulan ve destekleyen Arap Alevileri, kendilerinin Antakya’nın kadim topluluklarından biri oldukları halde unutulmuş olmalarına tepki gösterdi.
Küçükkaya’nın programında Arap Alevilerinin kanaat önderlerinin mesajlarına da yer vermemiş olması Antakya yerel medyası ile sosyal medyada da yaygın bir tartışmaya neden oldu. Arap Alevileri yaptıkları paylaşımlarda kendilerinin programda unutulmuş olmasından dolayı Küçükkaya’ya tepki gösterdiler.
Çelik: “Büyük bir eksiklik”
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Hatay Eşbaşkanı Mehmet Çelik de bir açıklama yayımlayarak Küçükkaya’nın tutumunu eleştirdi.
Açıklamasında, “Aleviler bu coğrafyanın kadim topluluğudur. Ama tarih boyunca yok sayılmış dışlanmış, asimile edilmek istenmiş ve katledilmiştir. Arap Alevileri ise hem Alevilikleri, hem Araplıkları nedeniyle bu baskılara maruz kalmıştır” diyen Çelik, Arap Alevilerinin kanaat önderlerinin programda olmayışını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdiklerini ve bu durumu üzüntü ile karşıladıklarını belirtti.
2005’de de benzer tutumla karşılaştık
Açıklamasında; “Oysa Türkiye’de yoğunluklu olarak Hatay, Adana ve Mersin’de yaşayan Arap Alevileri her daim kardeşlik konusunda hassasiyet göstermiş, Antakya’nın mozaik yapısında harç görevi görmüş, farklılıkların bir arada barış ve huzur içinde yaşaması için özel çaba harcamıştır. Arap Alevileri Hatay/Antakya dokusuna büyük katkılar sağlamıştır” diyen Çelik, benzer bir tutumla 2005 yılında da karşılaştıklarını söyledi.
“Şu hatırlatmayı yapmak isteriz” diyen Çelik şu izahatlarda bulundu:
“2005 yılında AKP’nin yalan politikalarından biri olan “Alevi açılımı” çerçevesinde onlarca ülkeden temsilcinin, kanaat önderinin katıldığı Medeniyetler Buluşması gerçekleşmişti. Zamanın Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun ev sahipliği yaptığı Medeniyetler Buluşması’nın organizasyonunu Hatay Evrensel Değerleri Koruma Derneği Başkanı Hatay Müftüsü Mustafa Varlı ve zamanın Hatay Valisi Abdülkadir Sarı yapmıştı. Evrensel değerleri kendilerinden menkul gören anlayışla beğendiklerini davet ettiler; Arap Alevilerinin kanaat önderlerini davet etmeyerek, kentte yaşayan yüz binlerce Arap Alevi’yi yok saydılar.
FOX TV’nin tutumu bizde dejavu etkisi yarattı
FOX TV’nin bu mesaj niteliğindeki haberinde Arap Alevilerine yer vermemesi bizlerde bir dejavu etkisi yaratmıştır. FOX TV bu tavrıyla; tarih boyunca baskıya ve katliamlara uğramış, yok sayılmış olan Arap Alevi halkını inkâr etme politikalarına ortak olmuştur. Hatay / Antakya'da kültürel ve tarihsel zenginliğin önemli yapı taşlarından olan Arap Alevilerinin yok sayılması kabul edilemez.
İktidarların ve egemenlerin tüm provokasyonlarına ve yok sayma politikalarına rağmen Hatay/Antakya; Alevisi, Hristiyanı, Sünnisi, Türkü, Kürdü, Arabı, Ermenisi, Çerkezi, Süryanisi, Romanı; ilimizde yaşayan tüm halklar ve inançlar, tarihsel olarak kardeşlik bağlarını ve barış içinde yaşama kültürünü geliştirmiştir.
FOX TV ve diğer ulusal kanallara çağrımızdır:
Ezan, Çan, Hazzan yanında Hz. Hızır Türbesi’ni (ziyaretini) görmezlikten gelmek tarihçilik/medeniyetçilik/hümanizm oynamaktan öteye geçemez.
“Medeniyetler Beşiği” olan Hatay’ın toplumsal ve kültürel dokusuyla ilgili haberlerinizde Hatay/Antakya’yı egemenlerin görmek istedikleri gibi değil, olduğu gibi yansıtmalısınız. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan bir halkı, inancı, kültürü yok saymak, üzerinde çokça durduğunuz “medeniyet” kavramıyla uyuşmamakta. Arap Alevi halkını yok sayarak Hatay’ın toplumsal dokusunu, kültürel zenginliğini yansıtabilmek mümkün değil. Hele de daha çok dayanışmaya/paylaşmaya ihtiyacımız olan pandemi günlerinde ve gündeminde hiç mümkün değil.”