Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, virüsün işçiler üzerindeki etkisine dikkat çekerek, ““Salgının faturası bize çıkarılmasın. Her geçen yeni atölyeler de üretimi durduranların arasına ekleniyor.” diyerek taleplerini sıraladılar.
Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, koronavirüs (Kovid-19) salgınının deri, tekstil ve kundura iş kolunda çalışan işçiler üzerindeki etkisine dair yazılı açıklama yaptı. Koronavirüs salgının en ağır halini yoksul kesimlerin yaşadığı belirtilen açıklamada, salgının yarattığı ekonomik durgunlukta ise ilk gözden çıkarılanların işçiler olduğu belirtildi.
Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki çok sayıda kundura atölyesi ile Konak Basmane ve Karabağlar’daki çok sayıdaki tekstil, çanta ve deri atölyesinin üretime ara verdiği belirten açıklamada, “Salgının faturası bize çıkarılmasın. Her geçen yeni atölyeler de üretimi durduranların arasına ekleniyor. Atölyelerin durmasından dolayı ücretsiz izne gönderildik. Sayılarımız on binlerce. Ücretsiz izne gönderilen işçiler olarak maaşımızın tamamını alabilmiş de değiliz. Patronlar maaşların tam olarak ödenmemesine gerekçe olarak ise sipariş veren şirketlerin para ödememesini gösteriyor. Hali hazırda çalışan atölyeler de işçilerine ödeme yapamıyor, belirsiz bir tarih. Aldıkları siparişlerin bitmesi ile onlar da üretime ara verecekler” denildi.
Taleplerini sıraladılar
Hükümetin, "İşten atmalar yasaklanıyor" adı altında meclisten geçirdiği yasanın beklentileri karşılamadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Yasada, ihtiyaç duyacağımız gelir desteğini karşılayacak bir düzenleme yoktur. İşsiz kalan işçiye günlük 39,24 lira reva görülmektedir ve işçi ailesiyle birlikte bu paraya nasıl geçinecektir? Ailelerimizle ile birlikte açlıkla karşı karşıyayız.”
Dernek taleplerini şu şekilde sıraladı:
“■ Sigortalı-sigortasız işçi ayrımı yapılmadan ücretsiz izne çıkarılan bütün işçiler ücretli izinli sayılmalıdır. Maaşlarda hak kaybı yaşanmamalıdır.
■ Çalışmanın devam ettiği atölyelerde ise denetim yapılmalı, hastalık belirtilerinin görüldüğü atölyeler ile sağlıklı çalışma koşullarını yerine getirmeyen işyerleri salgın bitene kadar kapatılmalı. İşçilere ücretli izin verilmelidir.
■ Merkezi ve yerel yönetimler göstermelik yardım paketleri yerine bizlerin koronavirüs salgınında zorunlu ihtiyaçlarını giderecek çalışmalar yapılmalı, faturalar iptal etmelidir.
■ İşyerinde ya da işe giderken ya da dönerken koronavirüs COVİD-19’a yakalanan işçiler için meslek hastalığına dair prosedür uygulanmalıdır.”
(MEZOPOTAMYA AJANSI)