AKP’nin eğitim alanında uyguladığı politikalar sürekli sorunlar doğuruyor. Özel eğitime muhtaç, engelli bireylere gerekli olan özel eğitimi, yalnız özel eğitim alanında yetişmiş personel sağlayabilecekken uygulanan alan dışı atama kararları ile bu durum uygulanmıyor. Eğitim Sen Genç Eğitimciler Komisyonu ve Ankara Üniversitesi Genç Eğitimciler Topluluğu konu hakkında bir açıklama yaparak Özel Eğitimde yapılan alan dışı atamaların derhal durdurulmasını istediler.
AKP hükümeti “yeni” Türkiye’de tanımlı hırsızlık, talan, rantsal bölüşüm düzenini her alanda sağlamlaştırma çalışmasına devam ediyor.
Medyadan yargıya, sağlıktan kamu arazilerine değin yürütülen sınır ve hukuk tanımaz rantsal bölüşüm düzenine uygun insan profili yetiştirmenin birincil ayağı olan eğitim de bu talandan nasibini almak üzere yeniden tesis ediliyor.
4+4+4 eğitim sistemiyle çok sayıda norm fazlası öğretmen ortaya çıktı. AKP hükümeti, eğitim politikasının sonucunda ortaya çıkan bu norm fazlası öğretmenleri farklı alanlara kaydırarak sistemin çarpıklığını görünmez kılmaya çalışıyor. Sınıf öğretmenleri, norm fazlası bırakılarak başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılıyor. Hükümet öğretmen atamalarında yaşanan sorunlara müdahale etmek yerine 540 saatlik hizmet içi kurslar açarak sınıf öğretmenlerini, özel eğitim alanına atıyor.
Özel eğitim gerekli mesleki donanıma ihtiyaç duyulan ve bu eğitimin gerekli donanıma sahip uzmanlarca yapılmasını gerektiren bir alandır. Yakın zaman içinde 7 bine yakın sınıf öğretmeni ve farklı branşlardan bir çok öğretmen özel eğitim alanına atanması planlanmaktadır. Bu atamalarla kendi mesleğini yapamayan, yeterli olmadıkları bir alanda çalışmak zorunda bırakılan sınıf öğretmenleri mağdur ediliyor. Özel gereksinimli bireyler ise hak ettikleri nitelikli eğitimden mahrum bırakılıyor. Mesleğe başlamayı bekleyen yüzlerce özel eğitim bölümü öğrencisi ise doğrudan işsizlik ve atanamama kaygısı ile karşı karşıya kalıyor.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geniş bir yelpaze altında yer alan özel gereksinimli öğrencilerin özellikleri hem engel türlerine göre hem de bireysel özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Zihin Engelliler Öğretmenliği Programları’nda bu özellikler ve uygulanacak özel eğitim programları dört yıla dağıtılmış bir şekilde yoğun olarak verilmektedir. Diğer öğretmenlik programları ile benzer şekilde Zihin Engelliler Öğretmenliği Programı’nda son iki dönemde uygulama dersi yer almaktadır ve öğretmen adayları bir yılı kapsayan bu yoğun eğitim sayesinde özel gereksinimli çocuklar karşısında öğretmenlik becerilerini sergileme fırsatı bulmaktadırlar.
Hükümetin eğitim politikalarına, GENÇ EĞİTİMCİLER olarak karşı çıkıyoruz. Alan dışı atamalara ve hükümetin yarattığı atama sorununa ses çıkarıyoruz. Özel eğitime muhtaç çocuklar, özel yetişmiş alanında uzman kişilerden eğitim almalıdır. Alan dışı atamalar derhal durdurulmalıdır.
EĞİTİM SEN GENÇ EĞİTİMCİLER KOMİSYONU
ANKARA ÜNİVERSİTESİ GENÇ EĞİTİMCİLER TOLULUĞU