SEÇTİKLERİMİZ – Melis ALPHAN Artı Gerçek için yazdı: Cerattepe’nin talanına direnen ve hakkında soruşturma açılanlara toplam 4 yıl 7 ay ceza verildi. 25 yıllık, Türkiye’nin en uzun soluklu çevre mücadelesi burada bitmedi, bitmez.
Cerattepe, Artvin’de yemyeşil dağların arasında, dünya çapında korumada öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri. 60 ağaç ve çalı türüne, 100 bitki çeşidine ve 21 memeli hayvan türüne ev sahipliği yapıyor.
1986’da, MTA raporunda bölgede yeterli rezerv bulunmadığını ve heyelana sebep olabileceğini yazmasına rağmen, Öner Gürses maden arama ruhsatını satın aldı ve sonrasında Kanadalı şirket Cominco’ya devretti.
Artvin halkı neredeyse o gün bugündür direniyor. 25 yıllık, Türkiye’nin en uzun soluklu çevre mücadelesi bu. 25 yılda şirketler değişti ama madene direniş sürdü.
Danıştay 2008’de Kanadalı şirketin ruhsatını iptal etse de, 2010’da çıkan maden kanunuyla Cerattepe yeniden madencilik faaliyetine açıldı.
2012’de 4361 hektarlık alanda madencilik hakkı Özaltın şirketine verildi. Özaltın kısa bir süre sonra bu hakkı, Cengiz Holding’e devretti. Sonrasında yürüyüşler, forumlar, paneller, basın açıklamaları, binlerce kişinin katıldığı mitingler yapıldı; Cerattepe’de madenciliğin doğal kaynaklar üzerindeki etkisine dair raporlar yayımlandı.
2014’te şirket altın çıkarmak amacıyla siyanür kullanmak için açık işletme iznine başvurdu. ÇED raporunda, yerin yanlış seçildiği, sulardaki kirlenmenin kaçınılmaz ve önlenemez olduğu, alınacak önlemlerle bunu gidermenin mümkün olmadığı belirtildi.
Haziran 2015’te Orman Bölge Müdürü’nün Bakanlığa vermeyip beklettiğini söylediği formu el altından şirkete ulaştırdığı anlaşılınca Orman Bölge Müdürlüğü’nün kapısında basın açıklaması yapan halka polis müdahale etti. Şirket Cerattepe’ye çıkmaya çalışınca, 245 günlük nöbet başladı.
Melis ALPHAN'nın Artı Gerçek'teki yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN