Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’ya asker gönderme konusunda “Davet olduğuna göre icabet ederiz” dedi ve Meclis açılınca ilk iş tezkereyi sunacaklarını söyledi. Erdoğan, dün Tunus’ta yaptığı açıklamada ise ateşkesi dillendirmişti.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda Libya’ya dair açıklamalarda bulundu.
Libya’ya asker gönderme konusunda “Davet olduğuna göre icabet ederiz” diyen Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne her türlü destek vereceklerini vurguladı.
27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”nın yürürlüğe girdiğini hatırlatan Erdoğan, “Hazırlanan deniz yetki alanlarıyla ilgili haritamızı BM nezdinde kayda geçirdik” diye de belirtti.
Attıkları adımları hukuka uygun olduğunu savunan Erdoğan, Meclis açılınca ilk iş asker gönderme tezkeresini sunacaklarını söyledi ve “Meclis’ten bu tezkereyi geçirip davete icabet edeceğiz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Tunus’ta ülkenin lideri Kays Said’le bir araya gelmişti.
Resmi programında olmayan bu görüşmeye ilişkin açıklama yapan Erdoğan, “Libya’da ateşkesin sağlanması için iş birliğini görüştük” demişti.
Neler oluyor?
Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.
Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.
Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.
Diğer yandan Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.
Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirmişti. Erdoğan da “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebileceğini” belirtmişti.
Ayrıca Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında ayrıca “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” da imzalanmıştı.
Bu mutabakat da başta Yunanistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin ve ABD’nin tepkisini çekmişti.
(GAZETEKARINCA)