Irak hükümeti, ülkenin çeşitli kentlerine yayılan eylemlerde yer alan halkın temsilcileriyle görüştü. Muhalefet ise hükümete istifa çağrıları yaptı. Bağdat Valisi Felah el-Cezairi istifa etti.
Irak'ta yolsuzluk ve yoksulluğa karşı başlatılan eylemler sokağa çıkma yasakları ve OHAL ilanlarına rağmen devam ederken hükümet yetkilileri çeşitli kentlerde sokağa çıkan halkın temsilcileriyle görüşme yaptı. 1 Ekim'den bu yana süren eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 100'e ulaştı. Öte yandan hükümetin istifası da sokağa çıkma yasağına rağmen süren eylemlerin talepleri arasına girdi.
Bağdat İl Meclisi, Bağdat Valisi Felah el-Cezairi’nin istifa dilekçesini değerlendirmek için toplandı. Yapılan oylamada, valinin istifası kabul edildi. Irak medyası, 1 Ekim’de başlayan eylemlerin ardından Bağdat Valisi Felah el-Cezairi’nin meclise sunduğu istifa dilekçesinin, Bağdat İl Meclisi’nde yapılan oylamayla kabul edildiğini duyurdu.
Irak hükümeti, “yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yetersizliği” nedeniyle yönetimi protesto eden halkın temsilcilerinden oluşan heyetle görüştü. Irak devlet televizyonun haberine göre, Başbakanlık yetkilileri Bağdat ve diğer 7 kentteki eylemlerin temsilcilerinden oluşan heyetle bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapılmadı. Öte yandan Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi de mecliste eylemcilerin temsilcilerinden bir grubu kabul etti.
Irak’ta başkent Bağdat başta olmak üzere birçok vilayette düzenlenen Irak'ta devam eden hükümet protestolarında hayatını kaybedenlerin sayısı 100'e yükseldi. Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, hükümeti istifaya davet etti. Irak Eski Başbakanı Haydar el-İbadi de erken seçim çağrısında bulundu.
Irak’ta yolsuzluk, yoksulluk ve işsizliğe tepki nedeniyle başlayan hükümet protestoları devam ediyor. Eylemlere dönük şiddetli polis saldırıları dikkat çekerken; polisin gerçek mermi kullanılması nedeniyle eylemlerde ölenlerin sayısı 100’e ulaştı.
Güvenlik gerekçeleriyle adının açıklanmasını istemeyen Irak Sağlık Bakanlığından bir yetkili eylemlerde ölü sayısının 100'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 2 bine yaklaştığını kaydetti. Yaralılar arasında hayati tehlikesi olanların bulunduğunu belirten yetkili, insanların yaralıları, tutuklanma korkusundan dolayı devlet hastanelerine götürmediğini, bu nedenle ölü sayısının artabileceğini söyledi. Hayatını kaybedenler arasında güvenlik güçlerinden de kişiler bulunuyor.
Kamu hizmetlerinde iyileşme ve istihdam gibi taleplerle başlayan eylemlerde polisin sert müdahalesi ve can kayıpları nedeniyle protestocular talepleri arasına başbakanın istifasını da ekledi.
Eylemciler, güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandığını vurgularken; hükümet güçleri ‘meçhul nişancıların’ hem eylemcileri hem de güvenlik güçlerini hedef aldığını ileri sürüyor.
Öte yandan İran’a yakınlığı ile bilinen Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’dan, Irak hükümetine istifa çağrısı geldi. Mukteda es-Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, Irak hükümetinin istifa etmesini ve Birleşmiş Milletler gözetimi altında erken seçimlere gidilmesini isteyerek, “Iraklı kanına saygısızlık tahammül edilemez” dedi.
Irak Eski Başbakanı Haydar el-İbadi ise ülkedeki gerginlikler nedeniyle erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu. Irak Meclisindeki Nasır Koalisyonu lideri İbadi, yayımladığı mesajda, Başbakan Adil Abdulmehdi yönetimindeki hükümete istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısı yaptı.
Mesajında İbadi, “Halkın talep ettiği reformların engellenmemesini sağlamak için erken seçimlerin 2020'yi geçmeyecek şekilde ve ulusal görevleri yerine getirebilecek meşru anayasal bir hükümetin kurulmasını” istedi.
Eski Başbakan İbadi ayrıca yolsuzlukla suçlanan kişilerin yargılanabileceği bir ceza mahkemesinin kurulmasını talep etti.
Nasır Koalisyonu, 325 sandalyeli Irak Meclisi'nde 42 milletvekili ile üçüncü parti konumunda.
(Evrensel)