Dünya genelinde açlık yaşayanların sayısı üst üste 3 yıldır artıyor. BM raporuna göre geçtiğimiz yıl 821 milyondan fazla kişi açlık çekti. Afrika’nın beşte biri açlıkla mücadele ediyor.
Birleşmiş Milletlerin (BM) hazırladığı rapora göre geçtiğimiz yıl 821.6 milyon kişi (dünya nüfusunun yüzde 11’i) açlıkla mücadele ederken, 2030’a kadar bu sayıyı sıfıra indirme hedefinin gerçekleştirilemez olduğu belirtildi.
BM Gıda ve Tarım Örgütünün “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu” başlığıyla hazırladığı raporda açlık çeken insanların sayısının üç yıldır üst üste artış kaydettiği vurgulandı.
Dünya genelinde yaklaşık 149 milyon çocuğun açlıkla bağlantılı gelişim sorunları yaşadığı belirtildi.
Rapora göre açlık oranının en yüksek olduğu yer olan Afrika’nın beşte biri açlıkla mücadele ediyor. Doğu Afrika’da bu oran üçte bire yükseliyor.
Rapora göre kadınlar tüm kıtalarda erkeklerden daha çok açlık çekiyor. Kadın erkek açlığı oranı arasındaki farkın en büyük olduğu yer Latin Amerika.
Açlığın, ekonomik büyümenin gerilediği ve gelir eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkelerde arttığı vurgulandı.
Savaşların ve iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerinin açlığın artmasında rol oynadığı belirtildi.
Bir yanda açlık artarken obezitenin de büyüyen bir sorun olduğuna dikkat çekildi. Dünya genelinde okul çağındaki 338 milyon çocuk ve ergenin fazla kilolu olduğu, 672 milyon yetişkinin ise obez olduğu raporda yer aldı.
BM Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı David Beasley, “2030'a kadar sıfır açlık hedefimize ulaşamayacağız” dedi.
(Evrensel)