İSİG Meclisi yayınladığı raporda 2019 yılının ilk 5 ayında 4’ü mülteci/göçmen 26 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirtti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 2019 un ilk yarısında çocuk işçilerin durumuna ve iş cinayetlerine dair yayınladığı raporda 4'ü mülteci/göçmen 26 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.
Yayınlanan rapora göre hayatını kaybeden çocuklardan 17'si 15-17 yaş aralığında iken 9'u 14 yaşının altında.
Çocuk işçilerin en çok hayatını kaybettiği çalışma alanı ise tarım sektörü. İş cinayetinde hayatını kaybeden 26 çocuğun 13'ü tarım sektöründe çalışıyordu.
Çocuk işçilik denetlenmiyor
Çocuk işçiliğin bu denli yaygınlaşmasının devletin denetimsizlik ve cezasızlık politikalarının bir sonucu olduğunun belirtildiği raporda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın, 2010'dan bu yana geçen 9 yılda ancak 416 işyerinde çocuk işçi ihlali tespit edebildiği ifade edildi.
Çocuk işçilere dair yayınlanan iş cinayetleri raporunda yer alan bazı istatistikler şunlar:
Çocuk iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı iller Şanlıurfa, İstanbul, Gaziantep, Antalya ve Adana.
Yaşamını yitiren 26 çocuk işçinin 4’ü mülteci/göçmen çocuklar. Mülteci çocukların ölüm oranının tüm göçmen işçilerin ölüm oranından çok daha fazla olması hem mülteci çocuk işçiliğin yoğunluğunu hem de mülteci çocukların çalışma koşulları bakımından çok daha tehlikeli işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını gösteriyor.
Yaşamını yitiren 26 çocuğun 4’ü kız çocuğudur. Kız çocukları, tarım sektöründe ve özellikle de ücretsiz aile işçiliğinde sömürülüyor.
Ücretsiz aile işçiliğinin ve küçük yaşta çalışmanın yaygın olduğu tarım sektöründe ölümlerin 8-10 yaşlarına düştüğü görülüyor. İş cinayetinde ölen çocukların yarısı tarım işçisi çocuklar. Yaşamını yitiren çocukların yüzde 43’ü sanayide, yüzde 7’si ise hizmetler sektöründe çalışıyordu.
Çocuk işçiler en çok zehirlenerek/boğularak, trafik/servis kazalarında, düşerek ve ezilerek yaşamlarını yitirmiştir. Boğulma sonucu ölen çocuk işçilerin tümü, temiz su ya da serinlemek için sulama kanallarında boğulan tarım işçisi çocuklar.
İş cinayetinde yaşamını yitiren çocukların 9’u 14 yaş ve altındadır. 14 ve altı yasal olarak çalışması tamamen yasak olan bir yaştır. Çalışması “yasal” olan 15 yaşın üstündeki çocukların çoğu ise kimya, metal gibi yasak olan ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılıyor.