İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Şubat ayında en az 125 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı, kadın işçi ölümlerinin görülmediğine dikkat çekti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Şubat ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre; Şubat ayında en az 125 işçi yaşamını yitirdi.
Raporda, kadın işçi ölümlerinin en çok kayıt dışı çalışmanın yüksek olduğu tarım-orman işkolunda gerçekleştiği ifade edildi. Trafik ve servis kazaları, ezilme-göçük ve yüksekten düşme de kadın iş cinayetlerinin diğer başlıca nedenleri.
İSİG, son yıllardaki kadın iş cinayetlerinde, kadın işçilerin işyerinde ya da iş yolunda bir erkeğin şiddeti sonucu ölümlerindeki artışa dikkat çekti.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
"2018 yılında yaşanan kadın iş cinayetlerinden 7'sinin nedeni kadınların işyerindeki ya da işyerine dışarıdan gelen bir erkek tarafından katledilmesi ya da cinsel ve fiziki şiddet görmesi. Bu durum işyerlerinin özellikle kadınlar bakımından güvensizliğini göstermeye yetiyor.
Ölen kadın işçilerin çoğu sendikasız, en az yüzde 75'i ise kayıt dışı çalıştırılıyor. Kayıt dışı ölümlere ulaşmanın güçlüğü göz önüne alındığında hem kadın işçi ölümlerinin sayısının hem de ölümlerdeki kayıt dışı oranının çok daha yüksek olacağı görülüyor."
Kayıt altına alınmayan kadınlar
SGK istatistiklerinin özellikle kadın işçilere dair iş cinayeti, iş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri bakımından oldukça eksik olduğunun vurgulandığı açıklamada mevsimlik tarım işçileri, ücretsiz aile işçiliği, ev eksenli üretim, gündelikçilik, bakıcılık gibi kadın istihdamının yoğun olduğu alanların verilerde yer almadığı devletin bilinçli olarak kadın emekçilerin emeklerinin “görünmez”liğini derinleştirdiği ifade edildi.
Şubat ayında 125 iş cinayeti: 1'i çocuk, 9'u kadın ve 3'ü mülteci
Ocak ayı iş cinayeti rakamının dört iş cinayeti bilgisi ile 159'a yükseldiği belirtilen açıklamada şubat ayında en az 125 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Şubat ayı verilerine göre;
- Ölenlerin 9'u kadın işçi, 116'sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda ve tekstil işkollarında gerçekleşti.
- 15 yaşında bir inşaat işçisi çocuk işçi can verdi.
- 3 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 2'si Afganistanlı ve 1'i Suriyeli.
- En çok iş cinayeti İstanbul, Kocaeli, Antalya, Manisa, İzmir, Mersin, Ankara, Elazığ, Kütahya, Muğla ve Urfa'da yaşandı.
- Ölenlerin 2'si (yüzde 1,6) sendikalı işçi, 123 işçi ise (yüzde 98,4) sendikasız.
(ETHA)