Dev Yapı- İş Sendikası İsmet Demir (Yalınayak İsmet) için, ölümünün 40. yılında Topkapı’da bulunan mezarı başında ve Kadıköy’de anma etkinlikleri düzenledi.
İnşaat işçilerinin unutulmaz önderi, Yapı İşçileri Sendikası (YİS) Genel Başkanı İsmet Demir (Yalınayak İsmet), ölümünün 40. yılında DİSK/Dev Yapı-İş Sendikasının düzenlediği etkinliklerle anıldı.
İsmet Demir’i anmak için ilk olarak saat 12:00’de Topkapı’da bulunan mezarı başında toplanıldı.
DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) tarafından düzenlenen anma etkinliğine sendikanın yöneticileri ve üye inşaat işçilerinin yanı sıra İsmet Demir’in mücadele yoldaşları, Devrimci Turizm İş sendikası temsilcileri, Birleşik İşçi Kurultayı üyeleri ve İşçi Gazetesi okurları katıldı.
‘Mücadele bayrağına sahip çıkacağız’
Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, saygı duruşu sonrası yaptığı konuşmada, İsmet Demir’in sendikalarının kurucusu olduğuna işaret ederek, uzun yılların ardından bizzat inşaat işçilerinin yönetimine geldiği sendikaları tarafından ilk kez kurucularına sahip çıktıkları anma etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi. Demir’in inşaat ve yapı işkolunda yarattığı örnek mücadele geleneğini yeniden öğrenme çabasına girdiklerini belirten Karabulut, “bir lokma, bir hırka” adanmışlığıyla yaşamını sınıf mücadelesine adayan İsmet Demir’in kendilerine miras bıraktığı mücadele bayrağına sahip çıkacaklarını vurguladı.
‘İşçiye güven veren iyi bir teşkilatçı’
Karabulut’un ardından İsmet Demir’in yakın mücadele yoldaşlarından, Demir’in tanımlamasıyla ‘Sarı Kemal’ konuştu. 1978 yılı sonlarında İstanbul Levent bölgesindeki bir şantiyede işe başladıktan sonra dahil olduğu sendikal örgütlenme sonrası İsmet Demir ile tanıştığını belirten Sarı Kemal, Demir’in başında olduğu Yapı İşçileri sendikasının; Aliağa Rafinerisi, İskenderun Demir Çelik, Ereğli Demir Çelik, Keban Barajı gibi ülkenin belli başlı sanayi kuruluşu ve irili ufaklı çok sayıda yapı inşaatı şantiyesinde yürüttüğü mücadele ve İsmet Demir hakkında anekdotlar anlattı.
Demir’in, işçilere güven veren, onların sorununu sıkıntısını dikkatle dinleyen, anlatacaklarını işçilerin anlayabilecekleri yalınlıkta bir dille anlatan iyi bir teşkilatçı olduğunu söyleyen Sarı Kemal, Demir’in mücadelede her aşamayı dikkatlice hesaplayarak harekete geçme anını kazandırıcı sonuç alacak şekilde belirlediğine de dikkat çekti.
Sarı Kemal, konuşmasını, Dev Yapı-İş’in genç işçilerinin İsmet Demir’in yolundan gitmelerinden duyduğu sevinci belirterek sonlandırdı.
'İsmet Demir sendikanın bir odasını Deniz'lere vermişti'
Daha sonra Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Eş Başkanı Mehmet Yücel söz aldı. Yücel şunları söyledi:
“İsmet Demir, Ereğli Demir Çelik, Keban barajı, Aliağa rafinerisi ve İskenderun Demir Çelik inşaatlarında yaşanan, binlerce işçinin katıldığı direnişlerin örgütçüsü ve yöneticisi idi…
İsmet Demir sendikasının kapısını işçi sınıfı içinde mücadele etmek isteyen devrimci gençlere açmış, onların işçi sınıfı devrimcileri olarak yetişmelerine hizmet etmiştir. Öyle ki, sendikanın bir odasını Deniz'lerin kurduğu DÖB'lüler kullanmıştır.
Bu vesile ile öğrendim ki 3. Havalimanı işçilerinin direnişini yöneten Dev-Yapı-İş İsmet Demir'in kurduğu sendika imiş. Uzunca bir süre işlevsiz kalan sendika Özgür Karabulut ve arkadaşları tarafından yeniden canlandırılmış.
Her gün bir yerlerde direnişe geçen yapı işçilerinin varlığı hiç kuşkum yok ki İsmet Demir'in ruhunu şad etmektedir.”
Anma etkinliği, Dev Turizm İş temsilcisinin konuşması, işçilerin okuduğu şiirlerin ardından sonlandırıldı.
Mezarlıkta yapılan anmanın ardından Dev Yapı-İş Sendikası tarafından Kadıköy’de de İsmet Demir’in yaşamı ve geçmişten günümüze yapı işçilerinin mücadelesi konulu panel-forum etkinliği düzenlendi.
İsmet Demir kimdir?
Yapı İşçileri Sendikası (YİS) Genel Başkanlarından İsmet Demir, 1965: Ambarlı Santralı Direnişi, 1966: Boru Hattı Direnişi, 1967: Kadıncık Barajı Direnişi, 1968: İzmit Petro Kimya Direnişi, 1969 – 1970: İzmir Aliağa Rafinerisi Direnişi, 1974: İskenderun Demir Çelik İnşaatı Direnişi gibi birçok işçi direnişinin örgütleyicisi ve öncüsü oldu. 1962’de 5 bin çıplak ayaklı amele ordusuyla Meclis’e yürüdüğü için “Yalınayak İsmet” ismiyle anıldı ve arkadaşları ona “Kumandan” dediler.
16 Mart 1979 yılında İstanbul’da gırtlak kanserinden yaşamını yitirdi.
GazeteFersude / SiyasiHaber