Küresel Emek Üniversitesi kapsamında yayımlanan yazıları Türkiyeli okura ulaştırmayı hedefleyen www.kureselemek.org sitesi yayına başladı. Site, emek süreçleri ve emek mücadelelerine ilişkin uluslararası alandaki tartışmaları Türkiyeli okura duyurmayı hedefliyor.
SiyasiHaber
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan’dan emek çalışmaları alanında faaliyet gösteren çeşitli üniversitelerin ve sendikaların katılımıyla oluşturulan Küresel Emek Üniversitesi (Global Labor University) kapsamında yayımlanan Küresel Emek Yazıları’nı (Global Labor Column) Türkiyeli okura ulaştırmayı hedefleyen www.kureselemek.org sitesi yayına başladı.
Küresel Emek Yazıları, yukarıda sayılan ülkelerin her birinde var olan lisans üstü eğitim programlarına ek olarak, çeşitli ülkelerde emek çalışmaları alanında konferanslar ve atölye çalışmaları organize eden, araştırma gurupları kuran, araştırma raporları yayımlayan Küresel Emek Üniversitesi bünyesinde çalışmalar yürüten aktivistlerin, araştırmacıların ya da akademisyenlerin İngilizce yazdığı haftalık köşe yazılarından oluşuyor.
Küresel Emek Üniversitesi kapsamında yayımlanan araştırma raporlarını, makaleleri ya da benzeri çalışmaları da Türkiyeli okura sunmak ise www.kureselemek.org'un ileriye dönük hedefi.
Seçme Küresel Emek Yazıları’nı kolektif olarak Türkçe’ye çevirerek emek süreçleri ve emek mücadelelerine ilişkin uluslararası alandaki tartışmaları Türkiyeli okura duyurmayı hedefleyen, www.küreselemek.org kolektifi kendisini şu şekilde ifade ediyor:
“Akademisyenler, emek aktivistleri, sendika üyeleri ve emek hareketi ile ilgilenenler Küresel Emek Üniversitesi’nin (GLU) 2004 yılından bu yana farklı ülkelerde farklı başlıklarda düzenlenen yüksek lisans programlarında bir araya geliyorlar. Yüksek Lisans programlarının düzenlendiği ülkeler ise Almanya, Güney Afrika, Brezilya, Hindistan ve ABD. Küresel Emek Üniversitesi’nin Türkiye Mezunlar Ağı ise bu yüksek lisans programlarını tamamlayan Türkiyeliler arasında bir ağ kurmak için mezunlarını bir araya getiriyor.
Türkiye’deki mezunlar ağı, Küresel Emek Üniversitesi mezunları arasında güçlü bir bağ kurmayı hedefliyor. Bunu yaparken, emek örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını ve akademisyenleri bir araya getirerek hem ülkemiz işçi sınıfını ve örgütlerini dünyada emeği ilgilendiren gelişmelerden haberdar etmeyi, hem de dünyayı Türkiye emek süreçlerine dair bilgilendirmeyi amaçlıyor. Bu, karşılıklı ve düzenli bilgi alışverişinin kilit bir ihtiyaç olarak görünür hale gelmesi, üretim organizasyonlarının ‘küreselleşme’ süreciyle birlikte ivmelenen dünya ölçeğindeki dolaşımından kaynaklanmaktadır. Öyle ki, bugün herhangi bir merkez ülkede uygulamaya konan bir üretim organizasyonu çok geçmeden bütün dünyayı kuşatıp, başat üretim biçimi haline gelebilmektedir. Dolayısıyla, merkez ülkelerin emek süreçleri hakkında önceden bilgi almak, artık eskiden olduğu gibi yalnızca bir ‘entelektüel faaliyet’ olmanın çok ötesinde, çevre ülkelerdeki emek örgütlerinin kendi yol haritalarını kurgulamalarında önemli birer girdidir. Bu bağlamda, bu ağın bir diğer hedefi de biriktirdiği bilgileri, belirli periyotlarda düzenleyeceği panel, konferans ve sempozyum gibi etkinliklerle Türkiye’deki emek dostlarıyla paylaşmak, olası ortak, alternatif ve kolektif örgütlenme biçimlerini mercek altına almak olacaktır.
Aktarımlarımızdan da anlaşılacağı gibi, GLU Türkiye olarak ağırlıklı işimiz ve önceliğimiz GLU –Global Labor Column arşivinden seçtiğimiz köşe yazılarını Türkçeye çevirerek web sitemize koymaktır. Buna karşın, çeviri çalışmamız yalnızca bu köşe yazılarıyla sınırlı kalmayacak ve uygun görülen makale ve konferans sunumları da Türkçeye çevrilecektir. Ayrıca, Türkiye emek süreçlerine ilişkin olarak hazırlanıp yayınlanmış çalışmalar da İngilizceye çevrilerek web sitemize aktarılacaktır. Bu bağlamda, portalımız doğuşundan itibaren –en az- iki dilli bir portaldır.
Yani sıra bu web sitesi Türkiye’deki Küresel Emek Üniversitesi mezunlarının çalışmaları ve katıldıkları etkinlikler hakkında da en güncel bilgileri paylaşacaktır.”