KORKUT AKIN yazdı: “21 Kasım’da, İlhan Berk’i 100’üncü doğum yılında da anma amacıyla açılan ‘Şiir Her Yerdedir’ sergisi 20 Ocak’a dek sürecek… Desenleri, kitapları, ama en çok da yıllarca tuttuğu defterleri, çiziktirdikleri (daha sonra onları temize çektiği biliniyor) sizleri bekliyor.”
KORKUT AKIN
Herkesin bir İlhan Berk’i vardır, içinde… Bir dizesi, muhakkak kalmıştır akılda… Bir imge, bir sözcük, bir rota… bir çizgi. Burada durun işte… İstanbul Kitabı’yla, Pera’sıyla, Galata’sıyla bir rota çizmiştir İlhan Berk, ama asıl çizgisiyle de kalır akılda. Kalmalıdır da…
Benim İlhan Berk’im, “Neler çekmiş halkım / Türküler şahit”. Üzerine onlarca sayfa yazılacak denli güçlü ve bir o kadar da dolu iki dize. Sıralamaya kalkınca birbiri ardına sökün ediyor dizeler, ama uzatmanın anlamı yok, türkülerin şahit olanının ardından. Tabii ki, yeni ufuklar açıyor her seferinde… Tabii ki, alıp götürüyor beni bambaşka yerlere…
İlhan Berk 100 yaşında
Yapı Kredi Kültür Sanat, özgün bir sergiyle karşılıyor hayatı şiir olan (eksik kalmasın; desen de) İlhan Berk’i, Galatasaray’da. Gezerken bir başka dünyanın kapıları açılıyor (içinizde de…) önünüze: Titiz bir yaşam, düzenli bir dünya, her şeyiyle şiir ve desen.
Sergi, sadece görmek için değildir, yaşamak içindir de… içine girdiğiniz o büyülü anın keyfini çıkarmanız içindir, aynı zamanda. Açılan kapılardan özgün dünyalar yaratmanız içindir.
Bu kadar net!
Şiire dönüşen desenler
Yoksa tersini mi demeliydim, “Desene dönüşen şiirler”… Karalamalarını gördüğünüzde ne kadar titiz biri olduğunu anlıyorsunuz İlhan Berk’in, sergide sizi de içine çeken kitaplığından anlıyorsunuz. Kitaplarının kapaklarını hazırlaması da bir gösterge kuşkusuz… Yeditepe Dergisi, Hüsamettin Bozok tartışması da öyle…
Ancak desenler konusunda o kadar titiz olmadığı izlenimi doğuyor ister istemez… Bazen, kağıdın da niteliğinden kaynaklanan dağılmış mürekkep ve/veya boya hiç umurunda bile olmuyor… Anlamı yüklenmişse, izleyeni/okuyanı etkiliyorsa -ki başkası mümkün değil, en azından sergide kesinlikle- yeterli görüyor.
Şiir için, yaşadığı Bodrum’dan Zonguldak’a yürüyerek gidebileceğini söyleyen İlhan Berk, bu yalın gerçekliği daha belirgin anlatabilmek için olmalı, desenlerinde çıplaklığı öne çıkarıyor.
Nü desenler izleyeni ne kadar etkiler, bilemem ama dizelerle buluştuğunda etkili oldukları tartışmasız. Çünkü harfin yetmediği yerde, omurga, ana eksendir artık şair için de…
Hayallere siz de katılın…
21 Kasım’da, İlhan Berk’i 100’üncü doğum yılında da anma amacıyla açılan “Şiir Her Yerdedir” sergisi 20 Ocak’a dek sürecek… Desenleri, kitapları, ama en çok da yıllarca tuttuğu defterleri, çiziktirdikleri (daha sonra onları temize çektiği biliniyor) sizleri bekliyor.
Küçük bir not
Sağlık sorunu yaşadığını, yaşama tutunmak için büyük çaba harcadığını bildiğimiz küçük İskender’in İlhan Berk için yazdığı dizeler çok etkiledi beni. Aman sakın, üzme bizi küçük İskender!