Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) düzenlediği 2. Uluslararası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı, Taksim’de bulunan Elite World Otel’de başladı. 2 gün sürecek olan konferansa yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda sendika temsilcisi katıldı.
Yeni Yaşam’ın haberine göre, 2. Uluslararası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı’nda konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaşanan işçi ölümlerinin nedeni olarak sermaye sahiplerinin zihniyetini gösterdi. 3. Havalimanı işçilerinin selamlandığı konferansın açılış konuşmasını DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca yaptı. Konuşmasına iş kazalarında yaşamını yitiren işçileri anarak başlayan Konca, 3. Havalimanı işçilerinin insanca çalışma koşulları için eylemler yaptığını ve bu eylemler nedeniyle yüzlerce işçinin gözaltına alındığını hatırlattı. Konca, bu ve benzeri örneklerden dolayısıyla var olan sisteme karşı birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
Küresel bir sorun
Konca’nın ardından konuşan Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Direktörü Numan Özcan da, iş sağlığı ve iş güvenliği üzerinde durup, bunun küresel bir sorun olmaya devam ettiğini ifade etti. İLO verilerinde göre, dünyada 1 milyar 200 bin kadar insanın doğa ile ilgili işlerde çalıştığını, yine her yıl 7 bin 6 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Özcan, çalışma hayatının ise büyük bir değişim geçirdiğini, iş sağlığı ve güvenliğinin de bundan etkilendiğini vurguladı. Özcan, “Teknoloji gelişiyor. Gelişimle birlikte yeni kimyasallar ortaya çıkıyor. Bu da kendisi ile birlikte yeni riskler taşıyor” dedi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, yaptığı konuşmasında Türkiye’de iş sağlığı ve iş güvenliği açısından çok büyük sorunlar yaşadıklarını ifade etti. Soma Katliamı’ndan bu yana ülkede neredeyse her yıl bu katliama denk 5-6 olayın yaşandığını söyleyen Çerkezoğlu, yaşanan bu işçi ölümlerinin nedeni olarak ise, sermaye sahiplerinin zihniyetini gösterdi. Çerkezoğlu, bu nedenle “Türkiye’de iş sağlığı ve iş güvenliği çökmüştür” dedi.
3. Havalimanı işçileri
3. Havalimanı inşaatında çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla eylem yaptıkları için tutuklanan işçilerin direnişini selamlayan Çerkezoğlu, “Onlar Türkiye’de onurlu çalışma koşullarının savunucusu oldular” diyerek, herkesi 5 Aralık’ta Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görülecek olan duruşmalarına katılmaya davet etti.İş güvenliği ve iş sağlığı noktasında yaşananları “kara bir tablo” olarak tanımlayan Çerkezoğlu, “Bu tablo tesadüfen ortaya çıkmadı. İstenirse bu tablo değişebilir. Yeter ki siyasal iktidarın niyeti değişsin” dedi. Konferans, iki gün boyunca farklı etkinliklerle devam edecek.