ODTÜ’lü işçiler ‘Eşit kadro hakkı istiyoruz’ talebiyle bugün ODTÜ rektörlüğü önünde biraraya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı DİSK/Genel-İş GYK adına okuyan Mehmet Güleryüz, “Kadroya geçişle birlikte kaybettiğimiz toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz! YHK tarafından verilen % 4’lük zam oranları güncellensin!” dedi.
SiyasiHaber
DİSK/Genel İş Sendikası'na üye ODTÜ'lü işçiler ekonomik krizin etkilerinin işçilere yüklenmek istenmesini protesto etmek ve kadroya geçişle birlikte ellerinden alınan haklarını geri istemek için basın açıklaması yaptılar.
DİSK/Genel-İş GYK adına Mali Daire Başkanı Mehmet Güleryüz tarafından okunan basın metninde ODTÜ'nün dünya çapında başarılara imza atan bir üniversite olmasında payı bulunan işçilerin insanca yaşamanın evrensel ve anayasal bir hak olarak tanımlandığı günümüzde bu haklardan faydalanamadığı söylendi.
Hayat pahalılığının her gün artmasına dikkat çekilen açıklamada Mehmet Güleryüz, "Enflasyon oranı son 15 yılın en yüksek seviyesinde ve bugün temel tüketim maddelerinin fiyatı iki katına kadar çıktı. Faturalarımız her geçen gün kabarmaya başladı; doğalgaza ve elektriğe yüksek zamlar yapıldı. Artık ücretler faturalara ve kiraya zor yetmekte, temel ihtiyaçlarımızı neredeyse karşılamıyor.
Yeni yönetim sistemiyle her şeyin pembeye döneceğini ve tüm kusurun eski sistemde olduğunu ifade edenler yeni dönemde sorunları ağırlaştırdılar. Nitekim Cumhurbaşkanlığı Yönetiminin ilan ettiği 100 günlük eylem planında işçi sınıfının sorunlarına değinilmemiştir bile." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın adının “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” olarak değiştirilmesinin, devletin 'sosyal güvenlik' alanına, işçi sınıfının çalışma koşullarına gözünü yumması olarak değerlendirilebileceğinden bahsedilen açıklamada bunun endişe verici olduğu söylendi.
696 sayılı KHK'nın yayımlandığı günden bu yana eşitsiz ve hakkaniyete uygun olmadığını belirttiklerini söyleyen Mehmet Güleryüz çağrılarını yineleyerek şunları söyledi:
– Kamuya geçişi yapılan işçiler için KHK ile getirilen sendikal hak kısıtlamaları kaldırılmalı; işçi sendikaları 6356 sayılı Kanun’a göre tanımlanmış olan serbest toplu sözleşme süreci bir an önce işletilmeye başlanmalıdır.
– Bu süreçte işçilerin ücretine YHK kararı ile yapılan yüzde 4 artışa ek olarak ücretler en azından Hazine ve Maliye Bakanı tarafından ilan edilen 2018 enflasyon tahmini kadar yani yüzde 20,8 oranında artırılmalıdır.
Enflasyonun yükselmesinin geçim sıkıntısını daha da arttıracağı belirtilen açıklama, "Bu durumda ücretlilerin yarıya yakınını oluşturan asgari ücretle geçinen işçilerin ücretlerinde artış yapılması, asgari ücretin artırılması zorunlu hale gelmiştir. Bu işçiler açısından yaşamsal bir gerekliliktir. Bizler, taşerondan kadroya geçişleri yapılan ODTÜ işçileri olarak bir kez daha haykırıyoruz: Kadroya Geçişle Birlikte Kaybettiğimiz Toplu Sözleşme Hakkımızı İstiyoruz! YHK Tarafından Verilen % 4’lük Zam Oranları Güncellensin!" talepleriyle son buldu.