Kocaeli Üniversitesi inşaatındaki iş(çi) cinayetine karşı çıkan öğrencilere disiplin cezası verildi. Verilen cezaya karşı Tıp Öğrencileri Kolu açıklama yaptı: “Fakültemiz Disiplin Kurulu tarafından 1 ay uzaklaştırma cezası verilen arkadaşımızın ve diğer arkadaşlarımızın cezasının derhal geri çekilmesini talep ediyoruz.”
SiyasiHaber – Sağlık Birimi
4 Şubat 2018 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Batı Yerleşkesi’nde devam eden Eğitim Fakültesi inşaatında gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle işçi Ali Çalışkan 4. kattan düşmüştü. Bir hafta boyunca komada kalan işçi 11 Şubat 2018’de hayatını kaybetti. İnşaat alanına giden öğrenciler; alanın çevresinde olması gereken güvenlik ağının olmadığını ve işçilerin takması gereken emniyet kemerinin bulunmadığını tespit ettiler. Milyon liralık projede, işçilerin güvenliği için elzem sayılacak önlemler göz ardı edilmişti.
İşçi Ali Çalışkan’ın hayatını kaybetmesinden bir gün önce Kocaeli Üniversitesi Öğrencileri “Kaza değil cinayet! Taşerona hayır” diyerek basın açıklaması yapmak istediler. Ancak daha açıklamalarını yapamadan özel güvenlikler eşliğindeki polislerin saldırısına maruz kaldılar. Saldırı sonucunda 15 öğrenci gözaltına alındı. Sonraki süreçte rektörlük tarafından haklarında disiplin soruşturması açılan öğrencilere cezalar yağdı.
Kocaeli Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK), disiplin cezası alan arkadaşları için bir açıklama yaptı. TÖK’ün açıklamasında, “Bizler hekimiz ve yaşatmak en asli görevimiz. Bu bazen bir ilaçla bazen bir cerrahi müdahale ile bazen de ikisinden bağımsız alınacak bir güvenlik önlemiyle mümkünken bunu talep etmek en doğal hekimlik hakkımız, insanlık hakkımız” dendi.
Kocaeli Tıp Öğrencileri Kolu’nun açıklamasının tam metni şöyle:
Okulumuz sınırları içerisinde çalışması sürmekte olan inşaatın çalışanlarından Ali Çalışkan isimli işçi, güvenlik önlemlerinin yeterli alınmaması sonucu inşaattan düşüp 11 Şubat günü hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine, bu ihmali protesto etmek amacıyla 13 Şubat günü yapılan basın açıklamasının ardından Üniversite Yönetimi hukuku yok sayarak 15 öğrenciye soruşturma açmış ve sonunda da çeşitli cezalar ile sonuçlandırmıştır. Fakültemiz öğrencilerinden ve TÖK aktivistlerinden Dönem 4 öğrencisi arkadaşımız Sinan Çekiç’in de aralarında bulunduğu 15 kişi okullarından çeşitli süreler ile uzaklaştırılmışlardır.
Bizler hekimiz ve yaşatmak en asli görevimiz. Bu bazen bir ilaçla bazen bir cerrahi müdahale ile bazen de ikisinden bağımsız alınacak bir güvenlik önlemiyle mümkünken bunu talep etmek en doğal hekimlik hakkımız, insanlık hakkımız. Bu hakkını kullandığı için Fakültemiz Disiplin Kurulu tarafından 1 ay uzaklaştırma cezası verilen arkadaşımızın ve diğer arkadaşlarımızın cezasının derhal geri çekilmesini talep ediyoruz. Bu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını istiyoruz. Bu vesile ile Rektörlüğe, Fakülte Dekanlığına ve Disiplin Kuruluna hekimlik andımızı bir kere daha hatırlatmak istiyoruz:
‘’Hekimlik mesleğinin bir üyesi olarak; Yaşamımı insanlığın hizmetine adayacağıma, Hastamın sağlığına ve esenliğine her zaman öncelik vereceğime… Ant içerim."