Dünyaca ünlü Gökova Körfezi’nin imar değişikliği ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 34 bin 162 hektar olan birinci derece SİT bölgesinin 12 bin 544 hektarlık alanının, 2’nci derece SİT alanına çevrilerek imara açıldığını ileri sürdü.
Dünyaca ünlü Gökova Körfezi'nin imar değişikliği ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 34 bin 162 hektar olan birinci derece SİT bölgesinin 12 bin 544 hektarlık alanının, 2'nci derece SİT alanına çevrilerek imara açıldığını ileri sürdü. İmara açılan 2 bin 447 hektarı denizin içerisinde olduğunu söyleyen Gürün "Bunun içerisinde Okluk Koyu'nda bulunan Cumhurbaşkanlığı yazlık konutu da bulunuyor. Okluk Koyu'nda 20 hektarlık alanın yüzde 20'sine inşaat yapılıyor" dedi.
CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, Gökova Körfezi'ndeki imar değişikliğiyle ilgili bir restoranda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Muğla milletvekilleri Akın Üstündağ, Ömer Suha Aldan, Nurettin Demir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı CHP'li Bahattin Gümüşve belediye meclis üyeleri katıldı. Toplantıda, 1'inci dereceden 2'nci dereceye dönüştürülen ve imara açıldığı öne sürülen yerler harita üzerinde gösterildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Başkanı Alban, "Gökova Körfezi'ni Bakanlar Kurulu kararı ile resmen imara açtılar. Körfezdeki koyları yandaşlarına peşkeş çekecekler. 'Bodrum'da katı atık tesisi yapılmasın' diye AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk alandaki çam ağaçlarına sarıldı. Okluk Koyu'nda Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı yapılıyor. Orada binlerce ağaç kesildi. Ağaçlar kesilirken AKP Milletvekili Nihat Öztürk o ağaçlara niye sarılmadı? Burası Muğla. Koyları kimseye yağmalatmayız, peşkeş çektirmeyiz" dedi.
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de, "Ülkede, Cumhuriyet kazanımlarını bir bir peşkeş çekiyorlar. Şimdi de Gökova Körfezi'ni imara açarak birilerine peşkeş çekecekler. Buna asla izin vermeyeceğiz. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Asıl amaçları Okluk Koyu'ndaki kaçak yazlık sarayı yasal hale getirmek. Koyları kendi yandaşlarına vermek. Bunu da bölgede yaşayan köylüler ev yapacak algısı üzerinden yürütüyorlar. Bölgede yaşayan köylüler evlerini yapsın. Biz de köylünün ev yapması taraftarıyız. Ancak koyları birilerine peşkeş çektirtmeyiz" diye konuştu.
"Okluk'ta 4 hektarlık alana dev inşaat yapılıyor"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise "34 bin 162 hektar olan birinci derece SİT bölgesinde 12 bin 544 hektarlık alan, 2'nci derece SİT yani nitelikli doğal koruma alanına dahil edildi. Bunun 2 bin 447 hektarı denizin içerisinde. Bunun içerisinde Okluk Koyu'nda bulunan Cumhurbaşkanlığı yazlık konutu da bulunuyor. Okluk Koyu'nda 20 hektarlık alanın yüzde 20'sine inşaat yapılıyor. 4 hektarlık alana dev bir inşaat yapılıyor. 13.5 metre yüksekliğinde olacak. Yani yaklaşık 4 katlı bina büyüklüğünde. Biz belediye olarak tüm bunlara karşı çıktık. 2017 yılında bakanlık buna karar verdi. Karşılığında hemen dava açtık" dedi.
Toplantıda, 1'inci dereden 2'nci derece SİT alanına çevrilen ve imara açıldiği öne sürülen 12 bin 544 hektarlık alan harita üzerinde basın mensuplarına gösterildi.