Süleymaniye’de yaşayan gazeteci Necmettin Salaz, Güney Kürdistan’daki halk hareketlerinin nedeninin, Kerkük’le birlikte bölge topraklarının büyük bölümünün Irak’a teslim edilmesine olan tepki ve maaşların ödenmemesiyle artan ekonomik sıkıntılar olduğunu bildirdi.
Güney Kürdistan’da bugün çok sayıda şehirde birden ortaya çıkan kitle hareketlerine ilişkin olarak Medya Haber TV kanalına yaptığı açıklamada, halkın Kerkük’le birlikte bölgenin yüzde 45’inin izah edilemez biçimde Irak’a teslim edilmesine ve maaşların ödenmemesiyle ağırlaşan ekonomik sıkıntılara tepki olarak harekete geçtiğini söyledi.
Gazeteci Necmettin Salaz, SiyasiHaber’e gönderdiği yazılı notunda ise halkın tepkisinin öncelikle KDP’yi hedef almakla birlikte hükümetteki tüm partilere yönelik olduğunu ifade etti. Salaz, halk hareketlerinin kendiliğinden geliştiğini ve örgütlü olmadığını belirtti.
Süleymaniye’de yaşayan ve gazetecilik yapan Necmettin Salaz Medya Haber’e şunları söyledi:
Epeydir bu bölge insanında patlama bekleniyordu. Birincisi; işgale karşı direniş gösteriyor halk. Özellikle Kerkük, Hurmatu mıntıkasında kalan köylerde, mezralarda, kasabalarda, kısmen de Kerkük’te… Halk bu işgali kaldıramıyor. Sömürgeci işgale karşı gençlerin oluşturduğu grupların direniş hareketlerini gözlüyoruz. Bu beklenen bir şeydi. Yurdun bu parçasının yüzde 45’ini tartışmasız, izahatsız sömürgecilere teslim ettik. Halkın, özellikle gençlerin buna karşı direnişleri sürüyor.
İkincisi de, yerel hükümete karşı, ha bugün düzelir ha yarın düzelir beklentisi boşa çıktı, bir iyiye gitme görünmüyor. Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda “Maaşları ödeyemiyoruz, para yok” deniyor. Neredeyse çalışabilen herkesin maaşlı hale getirildiği bir ülkede, insanlar üretimden koparılmışken, eğer maaş olmazsa sonuç bu olur. İnsanların hiçbir hazırlığı yok, stoğu yok… Birkaç yıldır var olan biraz para da tükenmiş… Birçok insan evini, arabasını satmış… Köyden beslenen insanların çaresi kalmamış… Hal böyle olunca halkın boğazına, kemiğine bıçak dayandı.
Şimdi bakıyoruz, Süleymaniye ve bütün mıntıkası, bir de Hewler’de Revanduz mıntıkasında… Süleymaniye’nin Seyit Sadık, Halepçe, Ranya, Kelar, Tektek, Çemçemal, Derbendihan, Kaledize… aklınıza gelebilecek bütün merkezlerinde bugün halkın artık sokağa dökülmeye başladığını gördük.
Irak Peşmerge ve memur sayısını azaltmayı dayatıyor
Bugünü bile arar hale gelebiliriz. Çünkü gidişat gerçek anlamda çok sıkıntılı. Irak herhangi bir vaatte bulunmuyor. “Şu tarihte şunu göndereceğim” demiyor. “Kendi bütçemi ayarladığımda, sizinkini de belli bir kısıntıya uğrattıktan sonra bir şeyler yapacağım” diyor. Türkiye’yle ilişkimiz malum kesilmiş oldu. Şimdi Irak’tan para gelmiyor, Türkiye’den para gelmiyor. Her şey Irak’a teslim edildi. “Ne isterseniz olur” durumundayız şu an. Bunu duyan Irak da “Bari teslim aldım, canımın istediği kadarını yapayım” noktasında. Mesela silahlı güçlere hiç değilse biraz para veriliyordu. Ama Irak, “Bu sayıları kabul etmem, 1,5 – 2 milyon insana maaş vermem, hem memur sayısını düşüreceğiz, hem Peşmerge sayısını 50 bine indireceğiz, gerisini tasfiye edeceğiz” diyor.
Bir üretim mantığı olmadığı için, “Petrol satar geçiniriz” mantığıyla bugüne gelindiği için, ne yazık ki artık gerçek anlamda bıçak kemiğine dayandı ve halk sokağa çıktı. Ama halkın artık sabredecek gücü kalmadı. İnsanlar çoluk çocuklarına yiyecek, giyecek götüremiyor. Okullarda boykotlar sürüyor. Şu an maaş alabilen kesimlerde de zaaf başlayacak.
‘Çok daha kötü şeyler olabilir’
Bu hadiselerin vücut bulmasıyla birlikte, ne yazık ki Başur alanında sıkıntılı günlere doğru bir gidiş var. Umut ediyorum ki çok kötü şeyler olmaz, güvenlik güçleri halka anlayışlı davranırlar. Bugünkü gibi biber gazıyla, copla, dipçikle, birkaç yerde de gerçek mermiyle saldırmazlar. Eğer bu devam ederse çok daha kötü şeyler olabilir.
Eylemler sürüyor, çadırlar kuruldu
Eylemlerin süreceğini söylüyorlar. Şu anda belli alanlarda çadırlar kurulmuş durumda. Ancak eylemlerin şiddete döndüğü alanlar da var. Mesela Çemçemal’de yaralılar olduğu hatta ölenler olduğu haberleri geliyor. Halü ahval iyi değil. Halka umut verecek herhangi bir şey yapamıyorlar.
Tepki tüm partilere
Gazeteci Necmettin Salaz, SiyasiHaber’e gönderdiği yazılı notunda ise halkın tepkisinin öncelikle KDP’yi hedef almakla birlikte hükümetteki tüm partilere yönelik olduğunu ifade etti. Salaz, halk hareketlerinin kendiliğinden geliştiğini ve örgütlü bir eylem olmadığını belirtti.