“Mugabe Batının uyguladığı ekonomik ambargonun asıl sorumlusu olarak görülüyor. Bunda bir gerçeklik payı var ancak gerçeğin tümü değil. 1990’lı yıllarda Mugabe tabandan gelen güçlü bir baskı sonucu toprak reformu yapmıştı. Batının uyguladığı ambargonun asıl nedeni bu…”
PATRİK PAULOV
Zimbabve’de ulusal kurtuluş mücadelesinin lideri, Parti (Zanu-PF) ve devlet başkanı Robert Mugabe çağı sona erdi. Zanu-PF Merkez Komitesi (MK) 19 Kasım’da Mugabe’yi Parti liderliğinden azletti, aynı toplantıda devlet başkanlığından da istifasını istedi. İki gün sonra, 21 Kasım’da Mugabe devlet başkanlığından istifa etti.
Zanu-PF MK, Grace Mugabe ve G40 grubu diye bilinen Parti içi bir gruba mensup 19 parti üyesini de üyelikten uzaklaştırdı.
Yaşananlar uzun süren bir Parti içi kavganın sonucu. Geçen ay devlet başkanı yardımcısı ve Zanu-PF ikinci başkanı Emmerson Mnangagwa görevinden alınmıştı.
Kurtuluş Savaşı emektarlarından olan Mnangagwa, kendisi gibi Kurtuluş Savaşı emektarları, Zanu-PF gençlik örgütü ve askeri yetkililerin desteği ile mücadeleyi sürdürdü. Mugabe’nin görevden alındığı MK toplantısında Mnangagwa Parti liderliğine seçildi.
Aralarında politik bir ayrılık var mı pek açık değil. Fakat uzun zamandır süregiden ekonomik krizin Parti içinde rahatsızlıklara yol açtığı açık. Mugabe Batının uyguladığı ekonomik ambargonun asıl sorumlusu olarak görülüyor. Bunda bir gerçeklik payı var ancak gerçeğin tümü değil. 1990’lı yıllarda Mugabe tabandan gelen güçlü bir baskı sonucu toprak reformu yapmıştı. Batının uyguladığı ambargonun asıl nedeni bu…
Mnangagwa’yı destekleyenler ekonominin kötü yönetiminde Mugabe’nin kişisel sorumluluğu olduğunu ileri sürüyorlar. Bu kendilerini temize çıkarmak için yapılan bir suçlama mı, yoksa politik bir dönüşüme mi işaret ediyor zamanla göreceğiz.
Umarız, toprak reformu yasası yırtılıp atılarak Zimbabwe topraklarının eski sahipleri beyazlar ve yabancı sermayenin eline geçmesine izin verilmez.
İsveççe’den çeviren: M. Yücel
Kaynak: www.proletaren.se