Türkiye’nin Rusya’dan 4 adet S-400 füze savunma sistemini satın almak için 2,5 milyar dolar ödeyeceği bildirildi. Anlaşmaya göre önce iki S-400 füze bataryası Türkiye’ye getirilecek, iki batarya da Türkiye’de üretilecek.
İzvestiya ajansında yer alan haberde, Türkiye'nin Rusya ile füze savunma sisteminin sevkiyatına ilişkin anlaşmaya vardığı ifade edildi.
Bloomberg’den Selcan Hacaoğlu’nun haberine göre, ismi açıklanmayan bir Türk yetkili, Türkiye’nin önümüzdeki yıl Rusya’dan iki S-400 füze bataryası almayı düşünüyor. İki bataryanın da daha sonra Türkiye’de üretilmesi planlanıyor. Aynı habere göre Türkiye Rusya'nın en gelişmiş füze savunma sistemini elde etmek için 2,5 milyar dolar ödemeyi kabul etti.
NATO sistemiyle uyumsuz
Türkiye’nin daha önce de bu sistemleri almaya hazır olduğu ama NATO’nun tavrı yüzünden anlaşma imzalanmadığı hatırlatılan haberde, Ankara’nın ayrıca Washington’un baskısıyla Çin yapımı sistemlerden de vazgeçmek zorunda kaldığı kaydedildi.
NATO silahlarıyla uyumlu olmasa da Türkiye’nin bu sistemleri, ittifakın kısıtlama getirdiği Ermenistan ve Yunanistan sınırı ile Ege kıyısına konuşlandırabileceğini bildiren kaynak, S-400’lerin ‘dost-düşman’ tanımlama sistemine sahip olmayacağını, füzelerin tüm hedeflere karşı kullanılabileceğini anlattı.
Kladov teknik konularda anlaşıldığını, siyasi sorunların kaldığını söylemişti
Geçtiğimiz günlerde "Rostek" Şirketinin Uluslararası İşbirliği ve Bölgesel Politikadan sorumlu Müdürü Viktor Kladov, Rusya ve Türkiyenin S-400 Triumf uzun menzilli füze sistemlerinin sevkiyatlarına ilişkin kontratın teknik özellikleri konusunda uzlaşmaya vardığını duyurmuştu.
Kladov, TASS'a yaptığı açıklamada, "Rosoboroneksport heyetinin Türkiye'ye kontrat konusunda görüşmeler yapmak üzere gidip gitmediği sorusu üzerine, Evet, teknik özellikler konusunda uzlaşmaya varıldı" dedi.
Aynı zamanda kontratın henüz imzalanmadığını da dile getiren Kladov, şunları ifade etti: "Biz satıcı olarak bu ürünün teknik ve teknolojik açılardan sevkiyatının yapılmasına hazır olduğunu sergiledik, teknik görüşmelerin aslı budur. Ele alınması gereken ticari, parasal, siyasi sorunlar kaldı" demişti.