Myanmar’da H&M için üretim yapan Hangzhou Hundred-Tex Garment şirketinin işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sosyal haklarına kavuşmak için bir aydır verdikleri mücadeleden sonuç alamayınca fabrikaya saldırdı ve binaya, makinelere ve diğer ekipmanlara ağır hasar verdi. (Çeviri: SiyasiHaber)
Reuters’ın haberine göre İsveçli tekstil devi H&M’in Myanmar’daki 40 tedarikçisinden biri olan Hangzhou Hundred-Tex Garment şirketinde Ocak ayı sonunda bir sendika temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan grev nedeniyle 9 Şubat’tan beri üretim yapılmıyordu. Performans sisteminin iyileştirilmesi ve sağlık güvencesi talepleriyle greve çıkan işçiler talepleri karşılanmayınca fabrikaya saldırdı. Şirket yetkilileri ve yerel yöneticiler olayı doğrularken olayla ilgili herhangi bir tutuklama olmadı.
Reuters’ın kaydettiği görüntülerde onlarca kadın işçinin bir şirket yöneticisinin etrafını sarıp dövdüğü görülürken fabrika binası, bilgisayarlar ve güvenlik kameraları ağır hasar gördü. Firma yetkilisi hasarın 75 bin dolar civarında olduğunu ve Myanmar Çalışma Bakanlığı’ndan zararın tazminini talep edeceklerini açıkladı.
H&M’in yaptığı yazılı açıklamada "H&M olarak yaşanan anlaşmazlıktan dolayı büyük endişe duyuyoruz. Firma ile ilişkilerimizi askıya almış bulunmaktayız. Durumu yakından izliyoruz ve taraflarla görüşmelerimiz devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.
Olay, işçi hakları konusunda duyarlı bir görüntü veren şirketler arasında yer alan H&M’i zor duruma düşürdü. Şirket, Kamboçya ve Bangladeş gibi ülkelerin hükümetlerine adil ücret politikaları yürütmeleri çağrısı yapmış ve bu ülkelerdeki tedarikçilerinin başka markalara da üretim yapması nedeniyle bu konuda tek başlarına hareket edemediklerini iddia etmişti. Ancak olayın gerçekleştiği firmanın sahibi yalnızca H&M için üretim yaptıklarını açıkladı.
Ocak ayında izinsiz olarak işe gelmediği için işen çıkarılan sendika temsilcisi That Paing Oo geçtiğimiz yıl aynı şirkette fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi üzerine başlayan direnişe önderlik etmiş ve 570 işçiye 51.736 dolar tutarındaki fazla mesai ücretlerinin gecikmeli olarak ödenmesini sağlamıştı.
Myanmar’da hızlı bir büyüme içinde olan tekstil sektörü 300 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ücretlerin düşük olması ülkeyi H&M ve GAP gibi tekstil devleri için bir çekim merkezi haline getirdi. Bölgedeki Vietnam ve Kamboçya gibi ülkelerde aylık ortalama ücret 90-145 dolar civarında seyrederken Myanmar’da 63 dolar (haftada 6 işgünü üzerinden).
Çeviri: SiyasiHaber