ÇEVİRİ – Colin Talbot’un SocialEuropa’ya yazısı: “Bu akademisyenler yaptıkları bilimsel araştırma ve çalışmalarla İngiltere’nin bilim puanını yükselttikleri gibi, her yıl yükseköğretim sektörüne yüzlerce milyon poundluk katma değer sağlıyorlar. Buna karşılık bunların ülkeden ayrılmaları isteniyor.” (Çeviri: SiyasiHaber)
Manchester Üniversitesi profesörü ve TV sunucusu Brian Cox geçen hafta şunları söylemişti: “İngiltere yüksek öğretim sektörü bu ülkenin en değerli varlıklarından biridir.”
Cox İngiliz üniversite eğitiminin ülkeye ihracat geliri sağlayan önemli bir küresel sanayi gibi işlev gördüğünü, yenilik sürümlü İngiliz ekonomisinin temelini oluşturduğunu ve Dünyanın her yerinde lider politikacılar ve sanayiciler yetiştirdiğini ileri sürdü.
Bu gerçeğe rağmen Hükümet'in bilerek ya da bilmeden bu sektörün katkılarını baltalaması çok tuhaf.
Brexit’in (AB’den ayrılma kararı) üniversiteler üzerindeki olası etkileri daha çok fonlama, araştırmalar ve öğrenciler üzerinde yoğunlaşırken, bu kararın 30 bini yerli ve binlercesi AB vatandaşı akademisyen üzerindeki etkileri yeterince tartışılmıyor.
İki hafta önce yaptığımız bir toplantı sırasında AB vatandaşı akademisyen arkadaşlarımı sıkıntılı görüp, nedenini sorduğumda İçişleri Bakanlığı’ndan aldıkları korkutucu mektuplardan söz ettiler. Bazılarını ben de gördüm. Ayrıca yaptığım başka araştırmalarda bu konuda yaygın bir endişenin olduğunu anladım.
20 yıldan fazla bir zamandan beri bu ülkede çalışan bu akademisyenler Brexit kararı sonrasında bir ikileme düştüler (ülkede kalmak ya da terk etmek gibi). Ülkede kalmaya karar verenler bunun için başvuruda bulunduklarında 85 sayfalık bir başvuru formunu doldurmaları gerekiyor. Bu formdaki kriterleri yerine getirmek ise Katolik rahibi olmaktan daha zor. Nitekim başvuruların çoğunluğu yetersiz bulunarak geri çevrildi.
Ardından İçişleri Bakanlığı (Home Office) İngiltere’de yıllardır çeşitli üniversitelerde çalışmakta olan bu AB vatandaşı akademisyenlere ülkelerine geri dönmelerini talep eden ve adeta ülkeyi terk etmeye zorlayan tehditkâr mektuplar göndermeye başladı.
Diğer taraftan bu AB vatandaşı akademisyenler, İngiltere’deki üniversitelerin akademik personelinin azımsanamayacak bir bölümünü oluşturuyor. Bunların akademi dünyasındaki etkileri ve katkıları çok büyük. Öyle ki örneğin, London School Of Economics’in akademik kadrosunun yüzde 38’ini, University College London’ın yüzde 33’ünü, Oxford’un yüzde 24’ünü ve Cambridge’nin yüzde 22’sini bu AB ülkeleri vatandaşları olan akademisyenler oluşturuyor.
Bu akademisyenler yaptıkları bilimsel araştırma ve çalışmalarla İngiltere’nin bilim puanını yükselttikleri gibi, her yıl yükseköğretim sektörüne yüzlerce milyon poundluk katma değer sağlıyorlar.
Buna karşılık bunların ülkeden ayrılmaları isteniyor. Gönüllü olarak gitmedikleri takdirde zorla gönderilecekleri söyleniyor.
Çeviri: SiyasiHaber (kısaltılmış çeviri)
Kaynak: Colin Talbot, “Go Home: UK Order To EU Academics”, https://www.socialeurope.eu/2017/01/go-home-uk-order-to-eu-academics/