ÇEVİRİ – Edward Harrison’un Credit Writedowns.com’da yayımlanan yazısı. “Kısaca Türkiye hem ekonomik hem de politik olarak çok ciddi problemlere sahip bir ülke artık. Bu nedenle de Çin ve Rusya’dan ziyade, 2017’de gözlenmesi gereken ülke kesinlikle Türkiye’dir.” Çeviri: SiyasiHaber
EDWARD HARRISON
ABD açısından 2017 yılında sıkıntı yaratacak ilk üç ülke Rusya, Çin ve Türkiye olacak. İlk ikisinin nedenleri malum. Ama Türkiye, darbe girişimi sonrasında Erdoğan’ın muhalefeti ezmeye dönük politikaları nedeniyle oldukça baş ağrıtıcı bir konuma yükseldi. Türkiye’nin NATO üzerinden Batı ile kurduğu özellikli ilişki ve hızla otoriterleşmesi bu ülke ile Batının ilişkilerini giderek daha da zora sokuyor.
11 Ocak’ta lira dolar karşısında % 8,7’lik bir değer kaybına uğradı. 1 dolar neredeyse 4 lira sınırına kadar yükseldi. Bu da onu yılın en kötü performans sergileyen ulusal para birimi yapmaya yetti. Türkiye’de insanlar tıpkı 1990’lar ve 2000’lerdeki gibi döviz krizinden söz etmeye başladılar.
Kurun yükselişini durdurmaya dönük Merkez Bankası’nın müdahaleleri ise beklenen sonucu vermedi. Böyle olunca da hükümet komplo teorilerine yönelmeye başladı. Öyle ki Pazartesi günü Moody’s, Türk bankalarının batık kredileri nedeniyle mevcut kârlarını kaybedeceğini ve ülkede yatırım ikliminin çok kötüleştiğini açıklayınca ve Deutsche Welle de bu savı Türkiye raporunda destekleyince, Başbakan Yardımcısı Canikli bunları “temelsiz iddialar” olarak niteledi ve “bu tür yıpratıcı hamlelerin ABD’de tezgâhlandığını” ileri sürdü.
Kısaca, lira hızlı düşüşünü sürdürüyor, yatırımlar kurumaya yüz tuttu, batık krediler nedeniyle bankalar sarsılıyor ve hükümet bu gelişmeleri “dış güçlerin saldırısı” olarak açıklıyor. Bu durum Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinin ne denli kötüleşmekte olduğunun bir göstergesi.
Diğer taraftan NATO üyesi bir ülke olarak Türkiye, ABD’nin stratejik ortağı konumunda. Şu ana kadar Asya ve Avrupa ile büyük bir kısmı Müslüman olan Orta Doğu’nun arasında köprü oluşturan seküler bir devlete sahip olduğu için Batı açısından çok önemli bir ülke oldu.
Diğer taraftan Suriyeli mülteciler sorunu Türkiye’yi Avrupa ile ve 15 Temmuz darbe girişimi ABD ile karşı karşıya getirdi. Darbenin arkasındaki isim olduğu ileri sürülen F. Gülen halen ABD’de ikamet ediyor. Bu da ilişkilerin gerilmesine neden oluyor. Keza ağır insan hakları ihlalleri Batının kabul edemeyeceği düzeylere ulaşmış durumda.
Rusya ise insan hakları ihlali gibi konuları pek dert etmediğinden Türkiye ile yakınlaşmasında bunu bir engel olarak görmedi. Hatta diplomatlarının öldürülmesi dahi iki ülkenin yakınlaşmasını önleyemedi.
Kısaca Türkiye hem ekonomik hem de politik olarak çok ciddi problemlere sahip bir ülke artık. Bu nedenle de Çin ve Rusya’dan ziyade, 2017’de gözlenmesi gereken ülke kesinlikle Türkiye’dir.
(1) Edward Harrison, yatırım bankacısı, ABD’li eski bir diplomat, BBC ve CNBC yorumcusu.
Çeviri: Siyasihaber
Kaynak: Edward Harrison, “The country to watch in 2017 is Turkey”, Credit Writedowns https://pro.creditwritedowns.com/2017/01/the-country-to-watch-in-2017-is-turkey.html