ABD’nin saygın üniversiteleri arasında yer alan North Carolina at Chapel Hill’de (UNC) doktora yapan Zeliha Kılıç Tanner Awards ödülü kazandı.
Kılıç’ın ödüle layık görülmesini Nobel ödüllü biliminsanı Prof. Dr. Aziz Sancar sosyal medyadan duyurdu.
Aziz Sancar, Twitter’daki hesabında şu mesajı paylaştı:” UNC Matematik öğrencisi Zeliha Kılıç, doktora seviyesinde en iyi TA ödülünü aldı. Türkiye'yi onurlandırdığı için Zeliha ile iftihar ediyoruz.”
Marmara Üniversitesi Matematik bölümünden 2010'da mezun olarak yine aynı üniversitede master yapan, daha sonra Bahçeşehir Üniversitesi'nde asistan olarak çalışan Zeliha Kılıç UNC'de 5 yıldır Matematik doktora öğrencisi.
28 yaşındaki Kılıç verdiği bir röportajda "Ben orta gelirli bir ailenin iki çocuğundan biriyim, eğer dışarıya gitseydim babam çok zorlanırdı." diyerek kazandığı burslar sayesinde sürdürdüğü akademik yükselişini şöyle anlatıyor:
"Bayrampaşa Hüseyin Bürge Anadolu lisesinden mezun oldum (benim zamanımda süper lise idi. Ağabeyim de oraya gidiyordu) Ağabeyim Yıldız Teknik Üniversitesi'nde fizik okuyordu ben üniversite sınavına hazırlanırken. Çok başarılıydı ve hep onunla ortak iş yapmak istedim. O da 'iyi bir fizikci iyi bir matematikçidir' diyordu : Bende dedim matematik okuyayım o zaman. Amma velakin ailem ilk tercihe matematik koymamı istemedi. Özellikle de abim, mimar ol dedi hep bana. Sonra dedim abi rica ederim ben ilk tercihe koyayım matematik' i dedim, o da sen bilirsin kardeşim dedi. O şekilde Marmara Matematik'e ilk sıradan girdim 2006 senesinde. Sonra 2010'da bölüm birincisi olarak mezun oldum, sonra da 2012'de master'ı da yine Marmara'da teorik matematik alanda yaptım. Yani orada atmosfer çok iyiydi, mükemmel destekleyici hocalarım vardı. Özellikle de Prof. Ahmet Dernek, Prof. Müjgan Tez ve cebir alanında master tez çalışmamı yaptığım hocam Prof Dr.Ünsal Tekir hocam, hep beni desteklediler. Bir de ben orta gelirli bir ailenin iki çocuğundan biriyim, eğer dışarıya gitseydim babam çok zorlanırdı. Girdiğimde rektörlük bursunu sonra da Matematik bölüm bursunu aldım. Masterda ise Tübitak destekledi. Master'da iken aynı zamanda Bahçesehir Üniversitesi'ne asistan olarak göreve kabul aldım. Çalışırken de oradan aldığım maaşla ne kadar İngilizce kursu var ise onlara katılıp gerekli puanları alıp doktoraya başvuru yaptım. O süreçte de bana Bahçeşehir Üniversitesi'nin Matematik Bilgisayar bölümü hocalarının çok büyük yardımı oldu. Prof. Irini Dimitriyadis, Doc. Dr. Atabey Kaygun, Prof.Yusuf Avcı, hep beni desteklediler, görüşümü genişlettiler, dışarıda nelerin var olduğunu içime ince ince işlediler. Ailem de sağolsun hep ben ne karar alırsam, 'Yeter ki güçlü bir bilim kadını ol, ne gerekirse yap, sen gerekli olan çabayı önce göster' diye hep beni -hala da aynı şekilde- motive ettiler ve etmekteler. Ardından ikinci sene Bahçeşehir Üniversitesi'nde çalışırken MEB ile YLSY'den burs aldım. Bu bursla da UNC ye kabul aldım. Bütün maaşımı başvurulara, kursalara harcadım. Ailem de bir kez sesini çıkartmadı."
Genç kadın, layık görüldüğü Tanner Awards ödülünü ve ödülle alacağı maddi kazancı "ailemi ziyaret etmeme yardımcı olacak" diyerek anlatıyor:
"Bu burs okulda var olan öğretici asistanlık yapan bütün yüksek lisans öğrencilerinin 'aday gösterilebileceği' bir ödül. Siz başvurmuyosunuz. Sizi yapmış olduğunuz öğretme stilinizden dolayı ve yardımcı olduğunuz hocalarınız aday gösteriyor. Böyle bir platform var. Aday göstermek isteyenler mektup yazıyor. Herkes aday gösteremiyor ya dersinizi almış olan öğrenciler ya da size mentorluk yapan hocalarınız sizi aday gösterebilir. Yani toplamda 10.669 yüksek lisans öğrencis var. Ödül 2 alanda veriliyor. Bunların arasından (Teaching asistant diliminden) Tanner Ödülü her sene sadece 5 kişiye verilen bir ödül. UNC sadece research değil teaching kalitesi ile de çok ünlü bir devlet üniversitesi. Dolayısıyla burada kendinizi geliştirebileceğiniz çok farklı eğitim programları var yeterki isteyin. Ödülün 5000 dolarlık bir maddi ödülü bulunuyor. Bu bir dönemlik toplam maaş nereden baksanız. Aylık 1470 dolar veriliyor. Yani ödül 3 maaş tutarında. Benim için annemleri ziyaret edebilmeme yardımcı olacak uçak parası tabi."
Hayalinin "Çok iyi bir akışkanlar dinamikçi matematikçi olup kendi laboratuarını kurup araştırmalara devam etmek hem teori, hem uygulama hem de simulasyonlar yapmak" olduğunu söyleyen Zeliha, Aziz Sancar'dan da şöyle bahsediyor:
"Aziz Hoca'nın ne kadar mükemmel bir figür olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. Ödülü aldığım mektup gelince burada annem yok babam yok kiminle paylaşayım. Beni destekleyeceğine inandığım kişilerle tabiki. Onlardan biri de saygı değer Aziz Hocam."