Erşat Akyazılı … TMMOB yönetimi, yaşadığı güç kirlenmesiyle körleşmekte, örgütü sadece kendinden ve kendine biat edenlerden ibaret gören bir yaklaşımda ısrar etmektedir.
Erşat Akyazılı*
Türk(iye) Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve bağlı odalarının genel kurul süreçleri başladı. TMMOB alışılmışın dışında, genel kurul tarihlerini biraz erkene çekmiş durumda. Bunun nedeni, büyük olasılıkla, bir önceki AKP hükümetinin gündeme getirdiği TMMOB yasası. Kurduğu korku imparatorluğu ile 1 Kasım Genel Seçimlerinde yüksek oy oranına ulaşan AKP’nin bu dönemde TMMOB’a yönelik yeni bir yasal çerçeve hazırlayacağı TMMOB yönetimince** bilinmekte. Hükümetin bu hazırlığına karşın, genel kurulları erkene çekmek dışında TMMOB Yönetiminin ne tür hazırlıklar yaptığı ya da herhangi bir hazırlığının olup olmadığı gayet meçhul.
Meçhul sözcüğü aslında biraz yumuşatılmış bir söylem olarak algılanmalıdır. Çünkü daha iddialı bir biçimde, Hükümet’in olası girişimine karşı TMMOB yönetiminin sistemli bir hazırlığı yok diyebiliriz. Bu aşamadan sonra yapılacak olan da günü kurtarmaya yönelik girişimler olabilir ancak.
TMMOB nasıl zayıflatıldı?
Birincisi
Başka bir ifadeyle, mevcut idari yapı altında, faşizan bir uygulama ile karşı karşıya kalındığı açıktır. Böylesi bir baskı sürecinde her yapılanma bir yandan dost, kardeş örgütlenmelerle işbirliği ve dayanışmayı artırırken diğer yandan kendi iç dinamiklerini en üst düzeyde sürece katmaya çalışır. Bu işin en temel kuralıdır.
Bunun için, TMMOB yönetiminin uzunca bir süredir içselleştirdiği tekçi, dışlayıcı, anti-demokratik yönetim anlayışından sıyrılması, yani örgüt içi demokrasi ve dayanışmayı olabildiğince genişletmesi gerekirdi. Ama TMMOB yönetimi, yaşadığı güç kirlenmesiyle körleşmekte, örgütü sadece kendinden ve kendine biat edenlerden ibaret gören bir yaklaşımda ısrar etmektedir.
Yani TMMOB yönetimi, örgüte güç veren devrimci-demokrat-sosyalist-yurtsever kadroları açıkça dışlamaktadır.
İkincisi
Bu durumun en sıcak örneği 4. TMMOB Kadın Kurultayı’nda yaşandı. TMMOB yönetimi, örgüt içerisinde yer alan en aktif kadın kadroları ile dayanışma içerisinde güçlü bir kurultay yaparak toplumsal etkinliğini artırmak yerine, her zaman ki gibi kendi doğrularını dayatarak kendi kadrolarıyla kavga etmeyi seçmiştir. Bu tür yönetim pratikleri hem TMMOB’u içsel olarak zayıflatmakta hem de toplum karşısındaki itibarını düşürmektedir.
Üstelik sadece kadrolarıyla kavga etmemekte, ek olarak bu kadrolarını tıpkı iktidar gibi işbirlikçi, hain, düşman ilan ederek dışlamakta, örgütün ve mücadelenin dışına itmeye çalışmaktadır. İçerde bu kadar zayıflayan TMMOB’un dışarda etkin mücadele yürütebilmesinin ne denli olanaklı olduğu da ayrı bir tartışma konusudur.
Üçüncüsü
TMMOB Öğrenci Kurultayı 2005 yılında yapılmış ve Kurultay Kitapçığının sunuş bölümünde TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı’nın imzasıyla “Biz biliyoruz: Bu mücadelenin geleceği, ona sahip çıkan ellerle, öğrencilerimizle, genç arkadaşlarımızla şekillenecektir. Bizler öğrenci arkadaşlarımıza güveniyoruz” cümlesi yer almıştır.
Ama TMMOB’da yerleşen tekçi otoriter yönetim anlayışı, gençlik çalışmasını da kontrol altına almak istemiş, bunu başaramayınca bu çalışmayı sonlandırmıştır. Bu sonlandırma, dinamik gücü ve kendi özgün yaklaşımıyla gençliğin TMMOB faaliyetlerine katılıp güç vermesi, bir neslin olabildiğinde geniş olarak TMMOB örgütlülüğüne kazandırılması yerine, TMMOB’u kendini yineleyen ve enerjisi önemli ölçüde tükenmiş, görece muhafazakarlaşmış eski kadrolara yöneltmiş, bir anlamda TMMOB’u geleceksizleştirme sonucunu doğurmuştur.
Bugün Türkiye son derece anti-demokratik yöntemlere başvuran, mevcut hukuku bile ayaklar altına alan bir savaş hükümet tarafından yönetilmektedir. Böylesi bir siyasal ortamda TMMOB ve oda genel kurullarına düşen görev; üye-kadro ve yöneticileriyle barışık, iç demokrasisini yeniden tesis eden, kadın mücadelesinden ve gençlerden güç alan, farklı düşünce ve pratikleri kendi etki gücünü artıran bir unsur olarak gören, dar mesleki sınırlar yerine varlık zemini olan barış, insan hakları ve demokrasi mücadelesinde Mimar Mühendis ve Şehir Plancıları mesleğinin gereklerine uygun hareket edebilen bir TMMOB örgütlülüğünün yaratılmasıdır. En azından bunun için bir başlangıç yeterli olacaktır.
*Maden Mühendisi, Kamu Yönetimi Uzmanı.
**TMMOB Yönetimi ifadesiyle sadece son yönetim kurulu değil, bir yönetim anlayışı kastedilmektedir.