Aleviler Muharrem ayının ilk günü olan 13 Ekim’de Muharrem Orucu’na başladı. Aleviler, matem ayı olarak bilinen muharrem ayında, Kerbela’da yaşanan acıları hatırlamak için 12 gün oruç tutuyor.
10 Ekim 680 de İslam halifelerinden Ali'nin oğlu Hüseyin ve 72 yoldaşı, Kerbela'da Yezid tarafından acımasız bir şekilde katledildi. Aleviler bu acı olayı kınamak için, her yıl Muharrem Ayının onuncu gününden başlamak üzere, 12 gün oruç tutarak yas tutuyorlar. Aleviler Muharrem orucu ile Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte bağlılıklarını dile getiriyorlar. Muharrem orucu’nu tutmak için, Kurban Bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılıyor. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet ediliyor ve 21. gün oruç başlıyor. Niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batimi arasındaki sürede hiç bir şey yenilmez ve içilmiyor ve gün batımıyla yemek yeniliyor.
Mersin Cemevi Dedesi Hasan Kılavuz’a gore Muharrem ayını ve orucu şöyle:
* Muharrem ayı Anadolu Alevilerinin kutsal ayıdır. Mitolojik olarak Adem peygamberden günümüze kadar uzanır. Adem peygamberle başlayan üç gün oruç tutma geleneği Nuh peygamber tufandan kurutlunca 10 güne çıkmıştır.
* Anadolu Alevileri ise 10 günlük bu orucu Kerbela olayından sonra 12 güne çıkartıp ismini matem orucu koydu. Çünkü Kerbela'da hazreti peygamberin torunları, hazreti Ali'nin evlatları 12 imamların hepsi şehit edildi.
* Bütün peygamberlerin icazateleri ve iradetleri muharrem ayında oldu: Adem peygamberin cennete yeniden kabulü, Musa peygamberin kavmini ikiye ayrılan Kızıldeniz'den geçirerek Firavun zulmünden kurutulması, Yunus peygamberin balığın karnından çıkması, Nuh peygamberin tufandan kurtulması, Eyüp peygamberin o gün dertlerine şifa bulması, İbrahim peygamberin Nuh ateşinden kurtulması.
* Böyle kutsallıklarla dolu bir ayda nasıl oluyor da hazreti peygamberin evlatları Kerbela'da kurtulmuyorlar. O yüzden bu bizim şükür değil matem ayımız ve matem orucumuzdur.
Aşure 12 imam için kaynatılır
* Aşure, Arabi aylardaki ilk ay olan muharremin 10. günü anlamına gelir. Her yıl kurban bayramının takip eden 21. günde oruca başlanır; 12. günün sonunda aşure pişer. Nuh peygamberle başlayan aşure geleneği 12 imama ithafen dağıtılır buna da 12 imam aşuresi derler.
* Aleviler, muharrem orucunda, Kerbela'da Hüseyin'in yolunun kesilip susuz şehit edilmesi nedeniyle mümkün olduğunca sudan uzak durular. Su yerine şerbetli içecek, ayran çay içerler. Hasta, ağır işte çalışanlara su konusunda dikkat edin deriz. Etli yemeklerden uzak durulur çünkü canlıların öldürülmesi istenmez. Dal kırmamaya, çiçek koparmamaya dikkat edilir.
* Eğlenceden de uzak durmaya çalışılır, bu günlerde düğün nişan tören yapılmaz. Kişiye kin tutulmaz, küfür edilmez. O gün peygamberin evlatlarına yapılan eza ve cefayı düşünenler ağladığı için çevremizdeki insanları ağlatmamak için dikkat ederiz."
On iki İmamların isimleri:
1. Hz.Ali
2. İmam Hasan
3. İmam Hüseyin
4. Zeynel Abidin
5. Muhammed Bakır
6. Caf er Sadık
7. Musai Kazım
8. Ali Rıza
9. Muhammed Taki
10. Ali Naki
11. Hasan Askeri
12. Muhammed Mehdi