8 Ekim 1978 tarihinde katledilen 7 TİP’li gencin cenaze töreni için toplanan onbinler Maltepe Camii’nden Tandoğan Meydanı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirerek alanı hınca hınç doldurdular. Saygı duruşunun ardından TİP Genel Başkanı Behice Boran bir konuşma yaptı. Tören bu konuşmadan sonra gür bir şekilde haykırılan “Faşizmi Ezeceğiz!” sloganlarıyla sona erdi.
Serdar Alten, Latif Can, Faruk Ersan, Efraim Ezgin, Salih Gevenci, Hürcan Gürses ve Osman Nuri Uzunlar’ın, 7 TİP’li gencin faşist katiller tarafından katledilmesinin üzerinden 43 yıl geçti.
6 TİP’li genç katledilmiş, Serdar Alten beş kurşunla ağır yaralı olarak yoğun bakımda iken TİP Genel Başkanı Behice Boran 9 Ekim 1978 tarihinde yaptığı açıklamada şunları söylüyordu:
”Bizim faşistlere cevabımız işçi, emekçi kitleler içinde örgütlenmemizi genişletip derinleştirerek daha da kök salmamız olacaktır. Katliamın Partimizin üye kazanma kampanyası açtığı gün yapılması rastlantı değildir. Burjuvazi ve emperyalizm işçi sınıfının politik hareketinin güçlenmesinden korkuyor. Burjuvazi ve emperyalizm Partimizden korkuyor.
Korku ecele çare değildir. Yerli kapitalizmin ve emperyalizmin er geç tarih sahnesinden silinmesine de çare olmayacaktır.”
6 TİP’li gencin katledilmesi ilerici, demokrat güç ve örgütler arasında da faşizme karşı nefretin alabildiğince güçlenmesi sonucunu doğurmuştu. Saldırıya karşı tepkiler yurt düzeyinde çeşitli biçimlerde yayılıyor ve büyüyordu. Birçok il ve ilçede ilerici demokrat, sosyalist kişi ve örgütler katliama karşı ilk tepkiyi Başbakanlığa ve İçişleri bakanlığına protesto telgrafları çekerek dile getirdiler. Ardından toplantılar, forumlar, boykotlar ve yürüyüşler düzenlendi, faşizm lanetlendi.
Kitle örgütleri yöneticileri, 6 TİP’li gencin üyesi oldukları örgütlere, Türkiye İşçi Partisi’ne, Genç Öncü’ye, Tüm-Der’e çektikleri telgraflarla ve bizzat gelerek başsağlığı dileklerini ilettiler, düzenlenecek cenaze törenine etkin bir şekilde katılacaklarını bildirdiler. 6 TİP’li gencin cenaze töreninin çok büyük bir anti-faşist gösteriye dönüşeceği anlaşılıyordu.
Her faşist saldırıdan sonra hükümet yetkililerinin demeçler vererek saldırganların yakalanması için gerekenlerin yapıldığını söylemeleri artık kanıksanmıştı, Faşist saldırganların yakalanması için ciddi bir çaba içine girmek ve faşist örgütleri dağıtmak bir yana, tersine hükümetin tavrı bu saldırılara karşı antifaşist tepkiyi önlemek veya asgariye indirmek için elinden geleni yapmak yönündeydi.
Hükümetin bu yaklaşımı 6 TİP’li gencin katledilmesinden sonra da ortaya çıktı. TİP Genel Başkanı Behice Boran cenazelerin kaldırılmasının engellenmemesi için Başbakanla görüşme yaptı. Olayın yarattığı büyük tepki cenazenin kaldırılmasının polis zoruyla engellenmesi olanağını ortadan kaldırmıştı. Ama düzenlenecek kitlesel töreni engellemenin başka yollarını arıyordu hükümet. Eğer cenaze sahipleri ‘ikna edilir de” hemen gömülme işlemi yerine getirilirse tören engellenebilirdi. Bunun için tüm yollar denendi. Tüm “saygın” kimlikler işin içine sokuldu. Yerine göre CHP milletvekilleri devreye girdi yerine göre tehditler savruldu, yerine göre de ordu mensupları “ikna” işinde görev üstlendiler. Sonunda 6 TİP’li gencin 5’inin cenazeleri Ankara’daki törenden önce ya gömüldüler ya da memleketlerine gönderildiler. Ancak Salih Gevenci’nin babasını tüm uğraşılarına rağmen ikna edemediler.
Salih Gevenci’nin cenazesi Çarşamba günü Maltepe camiine getirildi. Maltepe camiinin önü sabahtan itibaren Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve Ankara’dan kitlesel bir şekilde katılan onbinlerle insanla dolmaya başladı. Faşizme karşı nefret ve mücadele kararlılığı öylesine büyüktü ki, mesai saatleri olmasına karşın binlerce işçi ve memur cenazeye katılmak için örgütleri saflarında yer almışlar ve fiili olarak işlerini bırakmışlardı.
Tören anti-faşist sloganların atılmasıyla başladı. Maltepe’den Tandoğan’a yürüyüş gerçekleştirildi. Onbinler Tandoğan alanını doldurdular. Saygı duruşunun ardından TİP Genel Başkanı Behice Boran bir konuşma gerçekleştirdi. Tören bu konuşmadan sonra gür bir şekilde haykırılan FAŞİZMİ EZECEĞİZ sloganlarıyla sona erdi.