Siyasi Haber olarak, Dünya Kadınlar Günü’nün yıldönümünde hazırlamış olduğumuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dosyasına sizleri sunuyoruz.
28 Şubat 1909 tarihinde Amerika Sosyalist Partisi tarafından ilk kez New York’ta düzenlenen “Kadınlar Günü”nün, 1910 yılında yapılan Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı’nda geleneksel olarak her yıl düzenlenmesi önerildi.
1917 Ekim Devrimi’nin ardından kadınların oy hakkı kazanmasının sonrasında Sovyetler Birliği’nde 8 Mart ulusal bayram olarak kabul edildi.
Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 16 Aralık 1977 yılında aldığı kararı ile üye ülkeler kendi geleneklerine ve tarihlerine uygun bir günü Uluslararası Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü ilan etmeye davet edildi.
Günümüzde Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmî tatil olarak kabul edilmiş durumda.
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2. (Sosyalist) Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker ve arkadaşları bundan böyle her yıl bir “Kadınlar Günü” düzenlenmesi önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Kadınlar günü için ilk yıllarda belirli bir tarih saptanmış değildi.
1921’de Moskova’da düzenlenen 3. (Komünist) Enternasyonal 3. Kongresine bağlı Uluslararası Komünist Kadınlar Konferansı’nda “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” adı benimsendi. 1930’lu yıllarda ise başlangıçtaki “Dünya Kadınlar Günü” adına tekrar dönüldü.
Siyasi Haber olarak, Dünya Kadınlar Günü’nün yıldönümünde hazırlamış olduğumuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dosyasına sizleri sunuyoruz.