KCDP, 2019 yılında 474 kadının katledildiğini açıkladı. Yıl boyunca cinsel şiddet de devam etti.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) 2019 yılındaki kadın ve çocuklara dönük erkek şiddetine dair raporunu açıkladı. Kadın katliamlarını her geçen yıl daha da arttığına dikkat çekilen raporda, 6284 sayılı kanunun ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanması için kadınların gösterdiği çabanın yetkili kurum ve kuruluşların göstermediğinin altı çizildi.
Bilanço
KCDP’nin yıl boyu topladığı verilere göre bu yıl 474 kadın erkekler tarafından katledildi. “Kadınların evde, yol kenarında, denizde, dere kenarında şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu durumlarla çokça karşılaştık” denilen raporda yangın veya “intihar süsü” verilmiş kadın katliamlarının yaşandığı da belirtildi. Raporda, koruma altında ve boşanma davası çıkışında da kadınların katledildikleri vurgulanarak, “Koruma kararı istediği halde verilmediği için kadınlar erkek şiddetiyle öldürüldü veya yaralandı. Ayrılma veya boşanma isteği bahane gösterilerek kadınlar öldürüldü. Evlenme teklifini kabul etmediği gerekçesiyle kadınlar öldürüldü. Şiddetten kaçarak sığınma evinde yaşayan kadın öldürüldü. Tüm dünyaya dalga dalga yayılan erkek şiddetine karşı ortaya çıkan Las Tesis performansına polis şiddetle müdahale etti, gözaltı yaptı” denildi.
'Şüpheli' ölümler
Rapora göre, 2019 yılında katledilen kadınların 115’i şüpheli olarak kayıtlara geçerken, 218 kadının neden katledildiği tespit edilemedi, 27’si ekonomik bahaneyle, 114’ü boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken katledildi. Raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
Bir ayda 42 kadın
KCDP, Aralık ayı verilerini de paylaştı. Buna göre, yılın son ayı Aralık ayında 42 kadın katledildi. Aralık ayında katledilen 42 kadının 20’si kim tarafından katledildiği tespit edilemedi, 11’u evli oldukları erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i akrabası, 2’si tanıdığı kişiler, 1’i babası, 2’si oğlu, 2’si de tanımadığı kişiler tarafından katledildi. Aralık ayında kadınların 12’si ateşli silahlarla, 6’sı kesici aletle, 2’si boğularak, 3’ü yüksekten düşerek, 6’sı darp edilerek katledildi. 13’ünün nasıl katledildiği ise tespit edilemedi. Bu ay kadınların 27’si evinde, 5’i sokak ortasında, 1’i arazide, 1’i işyerinde, 2’si otelde katledildi. Kadınların 2’sinin cenazesi göl veya deniz gibi suda bulundu. 4 kadının nerede katledildiği tespit edilemedi.
'En yakınları' katletti
Raporda, 2019 yılında katledilen 474 kadının 152’sinin kim tarafından katledildiğinin tespit edilemediği, 134’ünün evli oldukları erkek, 25’i eskiden evli olduğu erkek, 51’i birlikte olduğu erkek, 8’i eskiden birlikte olduğu erkek, 29’u amcası, eniştesi, evli olduğu erkeğin babası, kardeşinin evli olduğu erkek gibi akrabalık ilişkileriyle bağlı olduğu kişiler, 19’u tanıdık, 15’i babası, 13’ü kardeşi, 25’i oğlu, komşusu, çocuğuyla aynı okulda veli olan kişi gibi tanıdığı kişiler, 3’ü de tanımadığı kişiler tarafından katledildiği belirtildi.
Yine KCDP’nin verilerine göre 2019 yılında kadınların 185’i ateşli silahlarla, 101’i kesici aletle, 29’u boğularak, 6’sı kimyasal ilaç, 27’si darp edilerek, 6’sı yakılarak, 19’u yüksekten düşerek katledildi. 101’inin nasıl katledildiği ise tespit edilemedi. Raporda, kadınların 292’si evinde, 52’si sokak ortasında, 9’u arabada, 3’ü dükkanda, 2’si eğlence mekanında, 2’si hastanede, 6’sı işyerinde, 1’i kafede, 1’i okulda, 5’i otelde, 5’i parkta, 1’i ise diğer bir kamusal alanda katledildiği bilgisine yer verildi.
Raporda ayrıca kadınların çalışma durumlarını tespit etmenin zor olduğu, ulaşılabilen veriye göre ise kadınların 60’ı bir işyerinde çalıştığı, 20’sinin çalışmadığı ve 394 kadının çalışma durumu bilinemediğine vurgu yapıldı.
Koruma kararı uygulanmıyor
Raporda, 2019’da katledilen 474 kadının 358’inin koruma kararının olup olmadığının bilinmediği, 104 kadının ise herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmadığı belirtildi. Raporda, “Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen, kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor” denildi.
Cinsel şiddet
Raporda, kadınlara yönelik cinsel şiddet verilerine de yer verildi. Bunlardan biri, 2017’de Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Hidayet V. Tarafından S.V. isimli kadına cinsel şiddette bulunmasıydı. Bir diğer olay ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve Ensar Vakfı üyesi Prof. Dr. Şakir Gözütok’un, çok sayıda öğrenci kadını cinsel şiddete maruz bırakmasıydı. Şakir Gözütok, şikayette bulunan öğrencileri tek tek bularak öğrencilerin ailelerini tehdit etti.
Edirne, Mersin, Tokat, Bolu ve Konya’da çocuklar en yakınları tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı.
(GAZETEFERSUDE)