Karaman’ın Ermenek ilçesinde Cenne Kömür İşletmeleri’nde çalışan işçiler maaşlarını alamadıkları ve işten çıkartıldıkları gerekçesiyle direniş başlattı. İşçilerin MİGEM tarafından kapatıldığını ve kaçak çalıştığını iddia ettikleri madenin sahibi, 18 kişinin öldüğü Has Şekerler Madencilik’e ait ocağın ruhsat sahibi Özbey Grup.
SiyasiHaber
Karaman’ın Ermenek ilçesinde eski ismi Özmerkez Madencilik olan Cenne Kömür İşletmesi maden ocağında çalışan işçiler direniş başlattı. 8 aydır maaş alamadıklarını ve tazminatsız olarak 50 kişinin işten çıkartıldığını ifade eden işçilerin direnişi 9’ncu gününde.
Ermenek’te 18 işçinin öldüğü madenin de ruhsat sahibi
İşçiler 8 gecedir maden ocağında yatıyor. İşçilerin daha önce Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından kapatıldığını ve kaçak çalıştırıldığını söyledikleri Cenne Kömür İşletmeleri, 28 Ekim 2014’de Ermenek’te 18 maden işçisinin hayatını kaybettiği Has Şekerler maden ocağının ruhsat sahibi Özbey Grup’a ait. Özbey Grup, Konya, Karaman ve Ermenek'e birçok sektörde faaliyet gösteren bir grup.
“Özbey ismini duyan geri adım atıyor”
Dün (5 Mart) Ermenek Kaymakamlığı önünde buluşan Cenne Kömür İşletmesi işçileri, kaymakamdan sorunlarına çözüm bulmasını istedi. Daha önce Karaman Valisi ile de görüşen işçiler “hiçbir resmi kurumun sorunlarıyla ilgilenmediğini belirterek, “Hangi resmi kuruma gittiysek, maden ocağının sahibi olan Özbey ismini duyan bir adım geri atıyor” dedi.
8 saat çalıştırdılar, yemek ve yol servislerini kaldırdılar
SiyasiHaber’in görüştüğü madenciler, Fehmi Özbey’e ait maden ocağında birçok hak ihlali ve kural dışı işler yapıldığını da anlattı.
İşveren 1 Kasım’da işçileri topladı ve bundan sonra (yasa gereği kömür madenlerinde zorunlu olan) 6 saat yerine 8 saat çalışmak zorunda olduklarını söyledi. İtiraz edenleri ise işten çıkarmakla tehdit etti.
Yine işveren, işçi servislerinin parasını ödeyemediği gerekçesiyle servisleri kaldırdı. İşçiler yol paralarını kendileri ödemek zorunda kalıyorlar.
Yasadışı kömür satışı yapılıyor
Madenciler, ocakta su basma sorunu olduğunu, tarama işlemi yapılıyor gibi gösterildiğini, ama gizlice kömür çıkarıldığını söylediler. Çıkarılan kömürün Sebo Madencilik’te satıldığını, Jandarma’nın bunu yakaladığı halde bir sonuç çıkmadığını ifade ettiler.
Madenciler şöyle konuştu: “Hani madende baca değil de ayak istiyorlar ya… Ayak sistemine bizim ocak uygun değil. O yüzden sürekli tarama gösteriyor, mesela dışarıda bir küçük saman harmanı gibi küçük bir kömür gösteriyorlar… Diğer çıkan kömürü sürekli taşıyarak satıyorlar.”
‘Aynı işverene ait Turab Madencilik senetleri ödenmedi’
Madenciler aynı işverene ait başka bir kömür ocağından da alacakları olduğunu, kendilerine verilen senetlerin ödenmediğini, mahkemeye verdiklerinde de sonuç alamadıklarını söylediler.
Madenciler şu bilgileri verdi: “Turab Madencilik diye iki kilometre ötede başka bir ocağı var. Oradaki ocak kapandı, bize çıkış verdiler, ocak kapandığı için. Oradan da 5 maaşımız ve tazminatlarımızın karşılığında senet verdiler. Senetlerin günü geçeli 1,5 sene oldu. O senetler de karşılıksız çıktı. Oradan da 47 kişinin alacakları duruyor. ‘Gidin mahkemeye verin’ diyorlar. Önlerinde 300-400 tane mahkeme kararı var. Mahkemeyi kazansan bile, şirketin üzerinde para ve mal olmadığı için hiçbir para alamıyorsun.”
İşçiler yayınladıkları video ile tüm emek dostlarını kendilerine destek olmaya ve dayanışma göstermeye çağırdı.
“İşçiler kaçak çalıştırıldı, denetim yok”
Video’da konuşan işçiler, Cenne Madenciliğin Özbey Grup’a ait olduğunu ve işletme müdürlüğünü Hatim Özbey’in yaptığı bu işletmenin gerçek sahibinin ise Fehmi Özbey olduğu bilgisini verdi. Aynı işçi Cenne Kömür İşletmeleri’nde 50 işçinin işten çıkartıldığında, bunun karşılığında maaşlarını, yıllık izin paralarını, ihbar ve kıdem tazminatlarını alamadıklarını anlattı. Söz konusu ocağın Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından üretime kapatılmış bir ocak olduğuna dikkat çeken maden işçisi, “Buna rağmen kaçak işçilerle üretime devam edilmektedir. Bunun karşısında müfettiş istedik ancak ocak usulüne uygun olarak denetlenmedi. Bu ocağın denetlenmesini, işten atılan işçilerin haklarının ödenmesini istiyoruz” diye konuştu.
2 yıldır bu maden ocağında kaçak olarak çalıştırıldıklarını anlatan bir başka maden işçisi de “2 yıldır, bacalarda, ayaklarda oksijensiz ortamda kaçak olarak çalıştırılıyoruz” dedi. Madene gelen denetçilerin ve müfettişlerin bu duruma göz yumduğunu dil getiren maden işçisi, “Ciğerlerimiz bitti. Hastane ve ilaç paramızı ödeyemedik. Yetkilerden sesimizi duymalarını ve çözüm üretmelerini istiyoruz” dedi.
Karaman, Ermenekli 45 madenci 6 Şubat’tan beri Özmerkez Madencilik’ten alacaklarını alabilmek için mücadele ediyor. Son 8 gündür kömür ocağının önünde bekleyen madenciler önceki gün (5 Mart) Ermenek Kaymakamı Tahir Yılmaz ile görüştüler ve destek sözü aldılar. Ancak herhangi bir gelişme olmadı.