Meclis’in 29. dönemi, 1 Ekim Salı günü saat 15.00’te başlayacak ancak resmi olarak 13 Haziran 2023 – 31 Temmuz 2024 arasında açık olan Meclis’te AKP-MHP iktidarının istemediği hiçbir yasama faaliyeti hayat bulamadı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), bir yıllık süreçte 5 bin 666 adet soru önergesi verdi. İlgili bakanlıklar, bunların çoğuna yanıt verme gereği duymadı. DEM Parti’nin verdiği araştırma önergesi sayısı ise 625 oldu ve hepsi iktidar vekillerinin oylarıyla reddedildi. Araştırma önergelerinin 78’i Genel Kurul’a Grup önerisi olarak verildi, bunlar da aynı şekilde reddedildi. DEM Parti’nin verdiği kanun 136 kanun teklifi de kabul görmedi.
DEM Parti’nin verdiği, AKP ve MHP oylarıyla reddedilen kanun tekliflerinin bazıları şunlardı:
- DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, asgari ücret ve en düşük emekli maaşının o ay açıklanan en yüksek yoksulluk sınırının en az yarısı olacak şekilde ve 6 ayda bir artırılması amacıyla kanun teklifi sundu.
- Grup Başkanvekilleri, İzmir’de meydana gelen yangınlardan etkilenen ilçelerin afet bölgesi ilan edilmesi için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi.
- Grup Başkanvekilleri anayasal suçlarda koşullu salıverilme yasağı bulunan ve ömür boyu süren ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazında AİHM’nin umut hakkı kararları doğrultusunda 25. yılda koşullu salıverilme hükümlerinin uygulanması amacıyla Meclis Başkanlığına kanun teklifi sundu.
- DEM Parti Mûş Milletvekili Sümeyye Boz’un kadınların yerel yönetimlerde eşit temsili ve yerel karar mekanizmalarına eşit katılımı amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.
- Grup Başkanvekilleri gıdalardaki mikrobiyolojik ve kimyasal tehlikelerin ortadan kaldırılması, gıda güvenliği konusunda mevcut sistemdeki eksikliklerin giderilmesi, bilimsel ve teknolojik uygulamalar ile gıda güvenliğinin sağlanması, gıda kaynaklı halk sağlığı problemlerin ortadan kaldırılması için Gıda Güvenliği Kurumu kurulması amacıyla Meclis Başkanlığına kanun teklifi sundu.
- Grup Başkanvekilleri, yoksulluk sınırının altında gelir elde eden ve ev sahibi olmayan her bir haneye aylık olarak sendikalar tarafından açıklanan en yüksek açlık sınırının yüzde 25’i oranında kira yardımı yapılması için kanun teklifi sundu.
- Grup Başkanvekilleri, kayyım uygulamalarına son verilmesi için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinin (b) bendi, bu bendle eklenen ek fıkra ve geçici 9’uncu maddesinin yürürlükten kaldırılmasını düzenleyen kanun teklifi sunuldu.
- Merdîn’in dört milletvekili ise ekolojik kırım kategorisine alınabilecek olan bu ve benzeri önlenebilir yangınların önüne geçilmesi, ekosisteme ve insan yaşamına yaptığı zararların giderilmesi, yurttaşların karşı karşıya kaldıkları maddi ve manevi zararların tespit ve tanzim edilmesi için yangından etkilenen Amed ve Mêrdîn illeri ile çevresi afet bölgesi ilan edilmelidir.
- Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi DEM Parti Milletvekilleri Beritan Güneş, Kezban Konukçu ve Yılmaz Hun, Özel Sektör Öğretmenlerinin taban maaş hakkına ilişkin Kanun Teklifi ve Araştırma Önergesi verdi.
(ANF)