Uluslararası emperyalist merkezlerin iddiaları ne olursa olsun, Kızıl Ordu’nun direnişi ve Sovyet halkının mücadelesi ile İkinci Paylaşım Savaşı’na son verildi. İnsanlığa büyük acılar yaşatan savaşların bir daha yaşanmaması dileğiyle savaşın başladığı tarih olan 1 Eylül, Dünya Barış Günü olarak ilan edildi.
SiyasiHaber
1 Eylül 1939, İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıç tarihi. Hitler faşizminin Polonya'yı işgaliyle başladı İkinci Dünya Savaşı, 6 yıl sürdü, 2 Eylül 1945'te sona erdi. II. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nda 22 milyonu Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği vatandaşı olmak üzere, 54 milyon insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan sakat, yaralı, aç ve sefil yaşamak zorunda kaldı. Uluslararası emperyalist merkezlerin iddiaları ne olursa olsun, Kızıl Ordu’nun direnişi ve Sovyet halkının mücadelesi ile savaşa son verildi. İnsanlığa büyük acılar yaşatan savaşların bir daha yaşanmaması dileğiyle savaşın başladığı tarih olan 1 Eylül, Dünya Barış Günü olarak ilan edildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 30 Kasım 1981’deki 57. birleşiminde, ‘Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü’nü “Uluslararası Barış Günü” ilan etti. Yıllar sonra Genel Kurul’un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül, Barış Günü olarak kabul edildi.
21 Eylül tarihinin “Barış Günü” olmasının arkasında, İngiliz film yapımcısı Jeremy Gilley’in 1999 tarihinde başlattığı ve “hiç olmazsa tüm dünyada bir günlük barış olsun” fikriyle ortaya koyduğu ‘Peace One Day’ isimli kampanyası bulunmaktadır. Gilley, dünyada tüm çatışmaların bir gün süreyle durmasını ve çocukların o gün savaşlarda ölmemesini, sakat kalmamasını hedeflemiştir. Aralarında savaşan ülkelerin liderlerinin de olduğu tüm dünya liderlerine mektuplar yazan ve bazılarıyla yüz yüze de görüşen Gilley, kampanyası ile tüm dünyadan destek gördü.
Çok uzun yıllar 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne mesafeli yaklaşan ve kutlamayan uluslararası kapitalist merkezler Jeremy Gilley’in girişimini desteklediler. Gilley’in niyetinden bağımsız olarak daha önce kutlanmakta olan Dünya Barış Günü’nün içeriğini boşaltma hamlesiydi bu.
Gilley, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşerek BM’nin tüm dünyada 21 Eylül’ün “Dünya Barış Günü” olarak kutlanması kararını aldırttı.
Buna rağmen 1 Eylül Dünya Barış Günü, Türkiye’nin pek çok yerinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Türkiye ve KKTC haricinde pek çok ülke ise, Dünya Barış Günü’nü 21 Eylül’de kutluyor.